Od Pauela se očekuje da saopšti šta će biti sledeći koraci američke centralne banke

Borba protiv inflacije u SAD nije gotova

Svet

24.8.2023 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Borba protiv inflacije u SAD nije gotova Borba protiv inflacije u SAD nije gotova
Očekuje se da će predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) govoriti o završnim koracima u kampanji američke centralne banke da ukroti inflaciju. Pauel... Borba protiv inflacije u SAD nije gotova

Očekuje se da će predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) govoriti o završnim koracima u kampanji američke centralne banke da ukroti inflaciju. Pauel će govoriti u Džekson Holu u Vajomingu.

Iako obraćanje, možda, neće sadržati istu dramu kao poslednjih godina, Pauelov govor na godišnjem skupu globalnih centralnih bankara dolazi u trenutku kada kreatori makroekonomske politike ulaze u, kako je on nazvao, najtežu fazu borbe protiv inflacije, jer sada treba proceniti koliko je još pooštravanja potrebno, sa malo izvesnosti o tome kako su dosadašnje akcije uticale na privredu, piše Bloomberg.

Donedavno, put je bio jasan – nastavite da povećavate kamatne stope da biste stavili pod kontrolu najbržu inflaciju u poslednje četiri decenije. Sada, kada je inflacija usporila, pojavljuju se neslaganja među kreatorima politike oko toga koliko je još posla ostalo da se uradi.

Pauel će verovatno koristiti svoju platformu da navede kako će Fed proceniti da li bi stope trebalo da budu veće i odrediti kada je vreme da američka centralna banka počne da ih smanjuje.

„On će upozoriti na prerano ublažavanje. Mislim da će to biti tema“, rekao je bivši potpredsednik Feda Donald Kon (Donald Kohn). „Zapravo bi bilo korisno da se on izjasni o tome šta podrazumeva pod terminom zavisnost od podataka, pošto se umanjuje veoma snažna reakcija tržišta na svaki pojedinačni podatak.”

Pauel bi trebalo da održi govor u okviru godišnjeg simpozijuma o ekonomskoj politici. Kasnije tokom dana govoriće i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde).

Okupljanje dolazi u trenutku kada se kreatori monetarne politike širom sveta i dalje suočavaju sa stopama inflacije iznad očekivanih i povećanim šansama za ekonomski pad. Izazov u ​​narednoj godini biće balansiranje između rizičnih opcija, jer sa jedne strane je pritisak na cene, a sa druge strane želja da se izbegne recesija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...