Umeren rast cena u najvećoj ekonomiji sveta

Inflacija u SAD u julu 3,2 odsto

Svet

10.8.2023 15:20 Autor: Vladimir Jokanović 3

Inflacija u SAD u julu 3,2 odsto Inflacija u SAD u julu 3,2 odsto
Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama blago je porasla u julu u odnosu na jun, na 3,2 odsto na godišnjem nivou, prema podacima američkog Biroa... Inflacija u SAD u julu 3,2 odsto

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama blago je porasla u julu u odnosu na jun, na 3,2 odsto na godišnjem nivou, prema podacima američkog Biroa za statistiku rada. Indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je u prošlom mesecu za 0,2 odsto. Umereno povećanje godišnje stope verovatno neće biti od velike važnosti za tržište, jer je inflacija u junu bila izuzetno blaga.

Bazna inflacija, koja isključuje promenljive cene hrane i energije, porasla je takođe za 0,2 procenta tokom jula, po istoj stopi kao i mesec dana ranije. Mesečni podaci za glavnu i za baznu inflaciju bili su u skladu sa očekivanjima, prenosi Financial Times.

Nakon što su prošlog leta dostigle vrhunac od 9,1 odsto, podaci o inflaciji približili su se cilju Feda od dva odsto. Bazna inflacija ostala je međutim visoka, terajući američku centralnu banku da duže zadrži visoke kamatne stope. Ekonomisti procenjuju da će Fed uskoro okončati povećavanje kamatnih stopa.

Julski izveštaj mogao bi da doprinese ublažavanju pritiska na Fed da dodatno podigne kamatne stope ove godine. Za nešto više od godinu dana Fed je podigao kamatne stope na najviši nivo u poslednje 22 godine na 5,25 do 5,50 odsto. Prošlonedeljni podaci o tržištu rada pokazali su da je Fed dovoljno ohladio ekonomiju u SAD i da dalja povećanja nisu neophodna.

Tagovi
INFLACIJA SAD
  • SUNCE

    10.8.2023 #1 Author

    Daj Boze da Fed prestane više sa povećanjem kamatnih stopa jer to povratno utice na inflaciju.

    Odgovori

  • tamara71

    10.8.2023 #2 Author

    Da li ce pasti na 2% pre nego sto upadnu u recesiju i budu primorani na novi QE je pravo pitanje

    Odgovori

  • Jj992

    11.8.2023 #3 Author

    Sigurno, kao i kod nas sto je…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...