Najsporiji godišnji rast cena u poslednje dve godine

Inflacija u SAD u junu tri odsto

Svet

12.7.2023 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u SAD u junu tri odsto Inflacija u SAD u junu tri odsto
Godišnja stopa inflacije u SAD usporila je u junu na tri procenta, prema najnovijem indeksu potrošačkih cena (CPI) koji je u sredu objavio američki... Inflacija u SAD u junu tri odsto

Godišnja stopa inflacije u SAD usporila je u junu na tri procenta, prema najnovijem indeksu potrošačkih cena (CPI) koji je u sredu objavio američki Biro za statistiku rada. Jun je bio 12. uzastopni mesec u kojem je zabeleženo usporavanje inflacije.

Istovremeno, reč je o naglom smanjenju inflacije, jer je u junu prošle godine ona iznosila 9,1 odsto. Bila je to najbrža godišnja stopa pada inflacije u SAD od 1981. godine, prenosi CNN.

Na mesečnom nivou cene su porasle za 0,2 odsto što je upola manje u odnosu na 0,4 odsto u maju, navedeno je u izveštaju Biroa. Cene hrane za domaćinstva nisu se u proseku promenile u junu, a meso, živina, riba i jaja pojeftinili su u junu. Pale su i cene polovnih automobila koje su jedan od najžilavijih izvora inflacije, kao i cene avionskih karata.

U junu su poskupeli smeštaj, osiguranje motornih vozila, odeća, rekreacija i usluge lične nege. Troškovi stanovanja činili su 70 odsto ukupnog rasta CPI u junu.

Najsporija stopa inflacije u poslednje skoro dve godine mogla bi da predstavlja prekretnicu u hlađenju američke ekonomije, ali i u politici američke centralne banke. Od marta prošle godine Fed je u 10 uzastopnih meseci podizao visinu kamatnih stopa kako bi obuzdao inflaciju, dok je u junu pauzirao sa povećanjem.

Očekuje se da će Fed podići kamatne stope za 25 baznih poena (0,25 odsto) kasnije ovog meseca. Analitičari su podeljeni oko toga da li je neophodno dalje povećanje kamatnih stopa ili je vreme da se prekine sa striktnom monetarnom politikom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...