Posle 15 meseci i 10 uzastopnih povećanja

Fed odložio rast kamatnih stopa za kasnije ove godine

BankeSvet

14.6.2023 20:43 Autor: Vladimir Jokanović 1

Fed odložio rast kamatnih stopa za kasnije ove godine Fed odložio rast kamatnih stopa za kasnije ove godine
Američke Federalne rezerve saopštile su da će posle 15 meseci pauzirati niz povećanja kamatnih stopa. Fed će sačekati da dosadašnja povećanja kamata pokažu pun... Fed odložio rast kamatnih stopa za kasnije ove godine

Američke Federalne rezerve saopštile su da će posle 15 meseci pauzirati niz povećanja kamatnih stopa. Fed će sačekati da dosadašnja povećanja kamata pokažu pun efekat na ekonomiju.

Od marta 2022. godine zvaničnici Feda podigli su referentnu kamatnu stopu centralne banke 10 puta zaredom u pokušaju da ohlade američku ekonomiju i obuzdaju inflaciju koja je i dalje dvostruka viša od ciljanih dva odsto.

Kako je navedeno u saopštenju Federalnog komiteta za otvoreno tržište Feda (FOMC), referentna kamatna stopa centralne banke i dalje će ostati u rasponu od pet do 5,25 odsto.

Fed je zadržao kamatne stope na dosadašnjem nivou, ali je u novim ekonomskim projekcijama nagovestio da će troškovi pozajmljivanja verovatno porasti za još pola procenta do kraja ove godine.

„U nastojanju da se uravnoteže rizici po ekonomiju sa još nerešenom borbom za kontrolu inflacije, Fed je rešio da zadrži sadašnji raspon kamata i proceni dodatne informacije i njihove implikacije na monetarnu politiku“, saopštila je američka centralna banka.

Za odluku je glasalo svih 11 prisutnih članova FOMC. Prema projekcijama zvaničnika Feda, inflacija će u ovoj i sledećoj godini usporiti na 3,2 i 2,5 odsto, dok će bazna inflacija biti nešto viša (3,9 odsto u 2023. i 2,6 odsto u sledećoj godini).

Privredni rast meren uvećanjem bruto domaćeg proizvoda će u ovoj godini iznositi skromnih jedan odsto, dok će u 2024. ubrzati na 1,1 odsto, predviđaju centralni bankari.

Dalja povećanja stope uzela bi u obzir kumulativno pooštravanje monetarne politike, zaostajanja sa kojima monetarna politika utiče na ekonomsku aktivnost i inflaciju, kao i na ekonomska i finansijska kretanja, navedeno je u obrazloženju odluke Feda.

Prema novim projekcijama, referentna kamatna stopa trebalo bi da poraste sa sadašnjih 5,00-5,25 odsto na 5,50-5,75 procenata do kraja tekuće godine.

Prema takozvanom „dot plotu“, odnosno tabeli koja pokazuje očekivanja bankara po pitanju budućih stopa, smanjenja kamata mogu se očekivati tek u 2024. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...