Neizvesno da li će američka centralna banka podići kamatne stope

Fed između inflacije i krize banaka

BankeNovacSvet

22.3.2023 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fed između inflacije i krize banaka Fed između inflacije i krize banaka
Oči finansijskog sveta uperene su ka Federalnim rezervama i predsedavajućem Džeromu Pauelu (Jerom Powell) i njegovom obraćanju po završetku nove sednice američke centralne banke... Fed između inflacije i krize banaka

Oči finansijskog sveta uperene su ka Federalnim rezervama i predsedavajućem Džeromu Pauelu (Jerom Powell) i njegovom obraćanju po završetku nove sednice američke centralne banke usled iznenadne bankarske krize.

Pauel i njegove kolege započeli su redovni mesečni sastanak u utorak sa neuobičajeno nejasnim ishodom. Dok većina ekonomista očekuje povećanje kamatne stope centralne banke najveće svetske ekonomije za 0,25 odsto, neki kažu da bi kreatori politike trebalo da zastanu kako bi ojačali finansijsku stabilnost.

“Ova napetost dovodi do egzistencijalnog straha“, rekao je za Bloomberg Derek Tang, ekonomista LH Meyer/Monetary Policy Analitics u Vašingtonu. “Da li su otišli ​​predaleko ili nedovoljno? I jedno i drugo bi moglo biti istinito u isto vreme.”

Još jedan važan element ovonedeljnog sastanka: kreatori američke monetarne politike bi trebalo da izdaju ažurirane projekcije stopa rasta po prvi put od decembra, nudeći ključne smernice o tome da li još uvek očekuju dodatna povećanja kamata ove godine.

Odluka i prognoze biće objavljene u 20 časova po srednjoevropskom vremenu. Pauel će održati konferenciju za novinare 30 minuta kasnije.

Do utorka popodne, učesnici na tržištu kapitala su u anketi izrazili 80 odsto šanse da će Fed podići stope za 0,25 odsto, te će ključne kamate biti u rasponu od 4,75 odsto do 5,0 odsto, što je najviše od 2007. godine, neposredno pre globalne finansijske krize.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.