inflacija i visoke kamatne stope utiču negativno na tržište

Nemačkom stanogradnjom „zavladao strah“

AnalizaEUInvesticijeNekretnineU fokusu

20.3.2023 13:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemačkom stanogradnjom „zavladao strah“ Nemačkom stanogradnjom „zavladao strah“
Nemačka stanogradnja posrće pod teretom povišenih cena radova i kredita, a ni od skorašnje budućnosti ne očekuje ništa bolje, saopštio je u ponedeljak ekonomski... Nemačkom stanogradnjom „zavladao strah“

Nemačka stanogradnja posrće pod teretom povišenih cena radova i kredita, a ni od skorašnje budućnosti ne očekuje ništa bolje, saopštio je u ponedeljak ekonomski institut Ifo.

Indeks očekivanja među pripadnicima građeviske industrije u februaru je pao na minus 65,6 poena, najniže od kako ga je Ifo formirao 1991. godine. „Industrijom je zavladao strah,“ rekao je jedan od autora redovne mesečne studije instituta Feliks Lajs (Felix Leiss), prenosi agencija DPA.

Građevinci učestalo storniraju naručene poslove gradnje zgrada i kuća. Prošlog meseca to je snašlo 14,3 odsto firmi iz sektora. Snagu udarca ilustruje podatak da ta stopa nijednom između 2012. i 2019. nije prešla tri odsto. Čak ni na vrhuncu pandemijskog zaključavanja 2020. nije dotakla dvocifren broj.

Otkazivanje radova postalo je učestalo u drugoj polovini prošle godine.

„Posao trpi zbog znatno veće kamate na kredite i naraslih troškova gradnje,“ rekao je Lajs. „Građevinske firme srednje veličine još imaju solidno popunjene knjige narudžbi, ali mnoge se već žale da nemaju posla.“

Na manjak poslova u februaru se žalila skoro četvrtina preduzeća iz sektora stanogradnje, 23,4 odsto. U februaru prošle godine, bilo ih je 9,5 odsto. Naručioci odustaju jer se suočavaju sa mnogo većim troškovima nego što su pranirali.

S jedne strane, inflacija je naduvala cenu same gradnje, a sa druge, Evropska centralna banka je digla kamatne stope nastojeći da ohladi inflaciju, a to znači da su poskupeli i krediti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...