NeočekivanI rast potrošačkih cena na Ostrvu u februaru

Opasno visoka inflacija u Velikoj Britaniji, 10,4 odsto

Svet

22.3.2023 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 3

Opasno visoka inflacija u Velikoj Britaniji, 10,4 odsto Opasno visoka inflacija u Velikoj Britaniji, 10,4 odsto
Inflacija potrošačkih cena u Velikoj Britaniji neočekivano je porasla na 10,4 odsto u februaru, podstaknuta povećanjem cena pića u pabovima i restoranima, pokazali su... Opasno visoka inflacija u Velikoj Britaniji, 10,4 odsto

Inflacija potrošačkih cena u Velikoj Britaniji neočekivano je porasla na 10,4 odsto u februaru, podstaknuta povećanjem cena pića u pabovima i restoranima, pokazali su zvanični podaci u sredu, dan pre nego što bi Banka Engleske trebalo da objavi novu odluku o kamatnim stopama.

Ekonomisti su predviđali da će indeks potrošačkih cena (CPI) pasti na 9,9 odsto godišnje u februaru sa januarskih 10,1 i da će se dodatno udaljiti od oktobarskog maksimuma od 11,1 procenat, prenosi Reuters. Banka Engleske u četvrtak će saopštiti da li ponovo povećava kamatne stope, što bi bilo 11. put zaredom.

Investitori su podeljeni oko toga da li će centralna banka zaustaviti niz povećanja troškova zaduživanja zbog nedavnog preokreta u globalnom bankarskom sektoru. Analitičari ocenjuju da su nove okolnosti dovele Banku Engleske u izuzetno težak položaj.

Britanska nacionalna statistička agencija saopštila je da je kraj januarskih promocija cena pića u pabovima i restoranima najveći faktor koji je uticao na inflaciju prošlog meseca. Cene hrane i bezalkoholnih pića porasle su najbrže u poslednjih 45 godina, kao i cena povrća.

Osnovni CPI, koji isključuje cene energije, hrane, alkohola i duvana, porastao je na 6,2 sa 5,8 odsto u januaru, dok su stručnjaci prognozirali njegov pad na 5,7 procenata. Godišnja stopa inflacije u sektoru usluga, za koju većina kreatora politike smatra da je dobra mera osnovnih pritisaka cena u privredi, porasla je na 6,6 odsto, nakon što je iznosila šest odsto u januaru.

Britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) rekao je da podaci pokazuju da se očekivani pad inflacije ne može uzeti zdravo za gotovo. „Pad inflacije nije neizbežan, tako da moramo da se držimo našeg plana da je prepolovimo ove godine“, naveo je Hant. On je ocenio da je inflacija iznad 10 odsto „opasno visoka“.

  • Tina

    23.3.2023 #1 Author

    A koji li se procenat inflacije kod nas smatra opasnom

    Odgovori

  • TATJANA

    23.3.2023 #2 Author

    Svaka je opasna a sa o im procentom, svakako bas

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #3 Author

    Pa valja je svaka opasna

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...