Do kraja 2023. inflacija bi mogla da se spusti na 2,9 odsto

Velika Britanija suočena sa najvećim padom standarda u poslednjih 70 godina

SvetVesti

17.3.2023 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Velika Britanija suočena sa najvećim padom standarda u poslednjih 70 godina Velika Britanija suočena sa najvećim padom standarda u poslednjih 70 godina
Velika Britanija suočava se s najvećim padom potrošačke moći u poslednjih 70 godina, uzrokovanim sve većim troškovima života. Nezavisna državna organizacija za predviđanje troškova... Velika Britanija suočena sa najvećim padom standarda u poslednjih 70 godina

Velika Britanija suočava se s najvećim padom potrošačke moći u poslednjih 70 godina, uzrokovanim sve većim troškovima života.

Nezavisna državna organizacija za predviđanje troškova rekla je da će prihodi domaćinstava, kada se uzme u obzir rast cena, ove i naredne godine pasti šest odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Oni upozoravaju da se životni standard neće vratiti na nivo pre pandemije do 2027. godine.

Ove najave dolaze nakon što je britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) rekao da će se ekonomija ove godine smanjiti, ali da će izbeći recesiju.

Računi za energiju i hranu, koji su naglo porasli zbog rata u Ukrajini i pandemije, opterećuju kućne budžete.

Do kraja ove godine inflacija bi trebalo da padne na 2,9 odsto, procenjuje Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR). Međutim, brojka trenutno još uvek vrlo visoka.

Pad stvarnog raspoloživog dohotka domaćinstva predstavljao bi „najveći dvogodišnji pad životnog standarda od pedesetih godina 20. veka, od kada se beleži“, rekao je predsednik OBR-a Ričard Hjuz (Richard Hughes).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...