kako će najnovija statistika uticati na odluku o kamatnim stopama?

Nastavlja se usporavanje inflacije u Velikoj Britaniji

SvetVesti

21.3.2023 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nastavlja se usporavanje inflacije u Velikoj Britaniji Nastavlja se usporavanje inflacije u Velikoj Britaniji
Pritisci na cene koje čine korpu proizvoda za baznu inflaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu će se razlikovati od onih u evrozoni, sa znacima hlađenja inflacije... Nastavlja se usporavanje inflacije u Velikoj Britaniji

Pritisci na cene koje čine korpu proizvoda za baznu inflaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu će se razlikovati od onih u evrozoni, sa znacima hlađenja inflacije koji će intenzivirati debatu o tome da li Banka Engleske (BoE) treba da zaustavi svoj ciklus povećanja kamatnih stopa.

Analitičari očekuju da će brojke koje treba da budu objavljene u sredu pokazati da će bazna inflacija – koja isključuje promenljive cene hrane i energije – smanjiti na 5,7 odsto u februaru sa 5,8 odsto prethodnog meseca, piše Bloomberg.

Drugo zaredom usporavanje inflacije u Velikoj Britaniji je u suprotnosti sa zemljama koje dele evro, gde je ona porasla u svakom od poslednja tri meseca.

Najnovija statistika će uticati na odluku BoE o tome da li će podržati još jedno povećanje glavne kamatne stope u četvrtak.

Očekivanja o povećanju za četvrtinu poena sa sadašnjih 4,0 odsto brzo su izbledela prošle nedelje nakon što su problemi u američkoj banci SVB i švajcarskoj Credit Suisse Group AG potresli tržišta širom sveta.

  • TATJANA

    22.3.2023 #1 Author

    Dobro da su uspeli da je uspore jer je krenula da raste vrtoglavo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...