upumpavanje novca u ekonomiju pod znakom pitanja zbog neravnopravne raspodele

Važne odluke pred kreatorima britanske monetarne politike

SvetU fokusu

20.3.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Važne odluke pred kreatorima britanske monetarne politike Važne odluke pred kreatorima britanske monetarne politike
Očekuje se da će Banka Engleske progurati još jedno povećanje kamatnih stopa, što spada u ključne događaje koji će oblikovati turbulentnu sedmicu za britansku... Važne odluke pred kreatorima britanske monetarne politike

Očekuje se da će Banka Engleske progurati još jedno povećanje kamatnih stopa, što spada u ključne događaje koji će oblikovati turbulentnu sedmicu za britansku ekonomiju i premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak).

Pošto su tržišta uznemirena spasavanjem bankom Credit Suisse, kreatori politike u britanskoj vladi i centralnoj banci ove nedelje moraće da objasne svoje rukovanje ekonomijom.

Razvoj događaja biće presudan za ekonomiju, koja se bori da izbegne recesiju, i za Sunakovu vladu uoči izbora koji bi mogli biti udaljeni nešto više od godinu dana.

Ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) nastaviće u utorak da promoviše svoj budžetski program članovima parlamenta. Planovi Trezora da se godišnje upumpa oko 22 milijarde funti u privredu naišli su na negodovanje zbog odluke da se daju beneficije bogatim štedišama i profesionalnim vozačima umesto radnicima u javnom sektoru zbog čega njihove plate padaju iza stope inflacije.

Članovi vladajuće Konzervativne partije žele smanjenje poreza, dok laburistička opozicija podstiče da vlada smiri štrajkove koji onemogućuju železnice i Nacionalnu zdravstvenu službu, piše Bloomberg.

Sunakov napor da izgladi trgovinske odnose sa Evropskom unijom izbija na dnevni red u sredu, a poslanici bi trebalo da glasaju o elementima sporazuma koji je vlada sklopila o graničnim aranžmanima u Severnoj Irskoj.

Zabrinutost je da će konzervativna vlada možda morati da se osloni na podršku laburista da bi usvojila paket. Irska Demokratska unionistička partija sprema se da uloži prigovor na sporazum, objavio je The Telegraph, a zabrinuti su i neki konzervativni članovi parlamenta.

Pre samo dve nedelje, Banka Engleske je bila uverena da će obezbediti još jedno povećanje od 0,25 odsto svoje referentne kamatne stope na 4,25 odsto, nastavljajući najbrži zaokret u poslednje tri decenije. Sada, sa nelagodom zbog stabilnosti globalnog bankarskog sistema koji trese tržišta, investitori kažu da je to povećenje sada pod znakom pitanja.

Guverner Endru Bejli (Andrew Bailey) je signalizirao da je možda spreman da zaustavi povećanje kamatnih stopa, iako drugi u devetočlanom Komitetu za monetarnu politiku istiću da uporna inflacija i dalje predstavlja pretnju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...