Londonska berza sve manje privlači investitore

Kompanije iz Sitija žele na Wall Street

BerzaInvesticijePoslovanjeSvet

11.3.2023 12:14 Autor: Vladimir Jokanović 14

Kompanije iz Sitija žele na Wall Street Kompanije iz Sitija žele na Wall Street
Londonske kompanije sa berze gledaju na Njujork kao na poželjno tržište za plasiranje svojih akcija, a dileri Sitija bave se čestim upitima klijenata koji... Kompanije iz Sitija žele na Wall Street

Londonske kompanije sa berze gledaju na Njujork kao na poželjno tržište za plasiranje svojih akcija, a dileri Sitija bave se čestim upitima klijenata koji pitaju kako bi mogli da pređu preko Atlantika. Protekle nedelje otkriveno je da se dve velike londonske kompanije spremaju za selidbu u SAD.

Reč je o CRH Plc, jednoj od najvećih evropskih kompanija za građevinske materijale i Arm Ltd u vlasništvu Softbanke, koja se smatra draguljem britanske tehnološke industrije, kako navodi Bloomberg. To je bio najnoviji udarac za britansku konzervativnu vladu koja tvrdi da odlučno vodi London na putu prosperiteta nakon Brexita.

Londonska berza godinama je privlačila ogroman udeo kapitala investitora u odnosu na veličinu britanske privrede, odražavajući međunarodnu strukturu kompanija izlistanih na berzi. Akcije koje se kotiraju u Velikoj Britaniji činile su 11 odsto globalnog MSCI indeksa, a sada predstavljaju četiri odsto, prema podacima finansijske bankarske kompanije Citigroup.

Veličina Londonske berze smanjivala se u poslednjih 16 godina. Ukupna tržišna kapitalizacija akcija koje kotiraju u Sitiju pala je sa vrhunca od 4.300 milijardi doara u 2007. na oko 3.000 milijardi prošle godine. Posle globalne finansijske krize kompanije su izlazile na berzu sa sve većom inicijalnom ponudom (IPO) pa su se okretale prema Njujorku. London je ostao meka za startap kompanije, ali sve je manje privlačan za one razvijenije.

Investitori su privučeni brže rastućim tržištima u drugim delovima sveta, kao što su Kina i Indija, i velikim tehnološkim ponudama na berzi Wall Street. U međuvremenu, britanski penzioni fondovi smanjili su svoju izloženost lokalnim akcijama u potrazi za sigurnijim prinosima na državne obveznice, prenosi CNN.

Wall Street/Izvor: Unsplash.com

Sam Brexit i godine političkih previranja potkopali su status Londona kao kralja evropskih finansija i narušili ugled Velike Britanije u očima investitora. Evropsku krunu najveće evropske berze preuzela je Francuska prošle godine, što je bio snažan udarac dominaciji britanskih finansija.

Za to vreme američko tržište akcija uvećalo je ukupnu kapitalizaciju sa 19.000 milijardi na 43.000 milijardi dolara. Bolje ponude, pristup dubljim tržištima kapitala i manje nadzora nad platama izvršilaca, ključni su razlozi za okretanje Njujorškoj berzi. Međutim, probijanje u Americi nije lako.

Rukovodstvo čuvene britanske kompanije Shell razmatralo je i istraživalo premeštanje sedišta u SAD i prelazak na američku berzu, što je nedavno otkrio Financial Times. Shell nije otišao, a da jeste bio bi to razoran udarac za korporativnu Veliku Britaniju.

Biotehnološka kompanija Abcam Plc sa sedištem u Kembridžu vredna 3,3 milijarde dolara, premestila je prošle godine svoju primarnu kotaciju iz Londona na Nasdaq, a njene akcije od tada su oslabile sedam odsto.

Iako prelazak u SAD ima potencijalne prednosti, to nije jednostavan proces. Premeštanje primarne kotacije iz Velike Britanije zahteva saglasnost 75 odsto deoničara, a gubitak britanske kompanije bio bi veliki poraz britanskih menadžera čiji mandat ih sprečava da trguju akcijama koje se kotiraju u inostranstvu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...