Kriza obveznica I novi fiskalni plan koče ambiciozne ciljeve nove premijerke

Plan Liz Tras za novi uspon londonskog Sitija trenutno na čekanju

AnalizaSvetU fokusuVesti

4.10.2022 10:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Plan Liz Tras za novi uspon londonskog Sitija trenutno na čekanju Plan Liz Tras za novi uspon londonskog Sitija trenutno na čekanju
Nova britanska premijerka Liz Tras (Liz Truss) obećala je da će “osloboditi londonski Siti” kako bi podstakla rast, ali krah tržišta obveznica zbog smanjenja... Plan Liz Tras za novi uspon londonskog Sitija trenutno na čekanju

Nova britanska premijerka Liz Tras (Liz Truss) obećala je da će “osloboditi londonski Siti” kako bi podstakla rast, ali krah tržišta obveznica zbog smanjenja poreza će barem usporiti njen ambiciozni plan “Velikog prasak” za tržište finansijskih usluga.

Tržišta su se uplašila prošlog meseca kada je britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) predstavio planove za povećanje zaduživanja radi finansiranja tzv. nižih poreza, što je dovelo do skoka prinosa na državne obveznice i pada funte na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar.

U retkom potezu, Banka Engleske je bila prinuđena da kupi obveznice s niskim prinosima i niskim rizikom kako bi sprečila finansijski krah tržišta obveznica.

Kako u svojoj analizi piše Reuters, tržišta kapitala zasnovana su na poverenju, i ukoliko ono izostane, onda moraju da se iznađu novi načini da se dokaže kako je fiskalna održivost deo državnog plana, ističe Alasder Hejns (Alasdair Haynes), izvršni direktor berze Aquis.

Usred krize troškova života i protivljenja nekih poslanika u parlamentu, Kvarteng je u ponedeljak odbacio jedan element svog plana za smanjenje poreza, u vrednosti oko dve milijarde funti (2,3 milijarde dolara).

Analitičari su rekli da to ima malu razliku u ukupnoj skali zaduživanja i da je potrebno održivije rešenje pre nego što Banka Engleske prestane da podržava otkup obveznica niskog rizika sredinom oktobra. Kvarteng sada planira da odloži objavljivanje svog fiskalnog plana kasnije ovog meseca, piše Financial Times.

S druge strane, londonski gradski zvaničnici su pozdravili novu ideju Liz Trus o obnavljanju finansijskog centra engleske prestonice, nakon što je nekoliko godina bio izostavljen nakon Bregzita. Takođe su pozdravili njen apetit za brzom akcijom po pitanju ekonomije, ali u granicama kako bi se izbegle posledice po finansijski sektor

  • GOCA BG

    9.10.2022 #1 Author

    Da li koce namenski ili zbog situacije?!

    Odgovori

  • TATJANA

    11.10.2022 #2 Author

    Naravno da sve zavisi od situacije u svetu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...