Kritike Londonu sa vrha finansijske moći

MMF ne veruje u poreski plan britanske vlade

NovacSvetVesti

28.9.2022 14:30 Autor: Vladimir Jokanović 1

MMF ne veruje u poreski plan britanske vlade MMF ne veruje u poreski plan britanske vlade
Međunarodni monetarni fond (MMF) otvoreno je kritikovao Vladu Velike Britanije zbog njenog plana za smanjenje poreza, upozoravajući da će te mere verovatno podstaći nejednakost... MMF ne veruje u poreski plan britanske vlade

Međunarodni monetarni fond (MMF) otvoreno je kritikovao Vladu Velike Britanije zbog njenog plana za smanjenje poreza, upozoravajući da će te mere verovatno podstaći nejednakost i krizu troškova života.

To je pokrenulo novu uzbunu na tržištima, a funta je u sredu oslabila za 0,7 odsto na 1,06 prema dolaru, prenosi BBC. Britanska valuta paldala je ranije ove nedelje do 1,03 dolara, ali se u utorak vratila na vrednost 1,08.

Oštar pad funte usledio je nakon što je britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) u petak predstavio najveće smanjenje poreza u poslednjih 50 godina, što implicira 45 milijardi funti manje u vladinom budžetu. To je pokrenulo strahove da bi zaduživanje vlade moglo da poraste zajedno sa kamatnim stopama.

MMF je naveo da razume da poreski paket britanske vlade ima cilj da podstakne rast, ali je upozorio bi da bi poreski rezovi mogli da ubrzaju tempo rasta cena. MMF je naveo da mu je britanska vlada dala priliku da „preispita“ poreske mere, „posebno one koje idu u korist onima sa visokim prihodima“.

Najava vladinog paketa mera u petak izazvala je finansijska previranja, a investitori odbacuju funtu i britanski dug. Neki od najvećih kreditora u zemlji suspendovali su hipotekarne poslove zbog neizvesnosti. Vlada u Londonu smatra da su niži porezi, ograničenje potrošnje i značajna ekonomska reforma „jedini put napred“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...