Velika Britanija gubi poverenje investitora

Strmoglavi pad funte doveo do obustave hipotekarnih kredita

NovacSvetVesti

27.9.2022 11:26 Autor: Vladimir Jokanović 1

Strmoglavi pad funte doveo do obustave hipotekarnih kredita Strmoglavi pad funte doveo do obustave hipotekarnih kredita
Banka Engleske saopštila je da „neće oklevati“ da poveća kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, nakon što je britanska funta pala na rekordno nizak... Strmoglavi pad funte doveo do obustave hipotekarnih kredita

Banka Engleske saopštila je da „neće oklevati“ da poveća kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, nakon što je britanska funta pala na rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar. Banka je navela da „budno prati razvoj događaja“ i da će odluku o bilo kakvoj akciji doneti u novembru, a neki stručnjaci tvrde da će se London, pre ili kasnije, obratiti za pomoć MMF-u.

Saopštenje centralne banke usledilo je nakon što je Ministarstvo finansija saopštilo da će objaviti plan za namirivanje dugova u pokušaju da uveri investitore. Neki zajmodavci u Velikoj Britaniji objavili su u ponedeljak da obustavljaju hipotekarne poslove, prenosi BBC.

Halifax, najveći stambeni kreditor u Velikoj Britaniji saopštio je da će privremeno povući sve hipotekarne proizvode zbog nestabilnosti tržišta. Virgin Money i Skipton Building Society takođe su prestali da nude hipotekarne proizvode svojim klijentima. Stručnjaci ocenjuju da je kreditiranje postalo preskupo.


Istovremeno, vlada se bori da spreči potpuni gubitak poverenja finansijskog tržišta u njenu ekonomsku strategiju nakon što je Banka Engleske odlučila da sačeka novembar da bi povisila kamatne stope. Međutim, finansijska tržišta su predviđala da će centralna banka morati da povisi kamatne stope sa 2,25 na šest odsto da bi povratila poverenje.

Kvasi Kvarteng Foto: Beta/AP

Odluka banke izazvala je novu rasprodaju funte i njeno dalje slabljenje. Ministarstvo finansija nije uspelo da popravi štetu koji je izazvala najava mini budžeta prošle nedelje. Samo nekoliko minuta nakon što je Banka Engleske navela da namerava da čeka novembar, funta je pala do vrednosti 1,03 za dolar, prenosi Guardian.

Japanska banka Nomura, prognozirala je da će funta završiti tekuću godinu ispod pariteta u odnosu na dolar, dok UBS navodi da su investitori skloni da vladajuću Konzervativnu stranku vide kao „kult sudnjeg dana“. Prema ocenama nekih guvernera Fed-a, rasprodaja funte odražava sve veću neizvesnost u vezi sa smerom britanske ekonomije.

Banka Engleske podigla je prošle nedelje kamatne stope za 0,5 odsto na 2,25 procenata dan pre nego što je novi ministar finansija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) predstavio „mini budžet“, najveći paket smanjenja poreza u poslednjih 50 godina, najavljujući „novu eru“ britanske ekonomije.

Kvarteng nije uspeo da umiri nervozu tržišta obećanjem da će u novembru izložiti vladinu strategiju za smanjenje duga. Analitičari investicione kompanije Mizuho Securities ocenjuju da je premijerka Liz Tras (Liz Truss) obećala fiskalnu politiku koju vlada ne može sebi da priušti, kao i da bi Velika Britanija mogla da se obrati za pomoć MMF-u.

Odluka premijerke o smanjenju poreza od 45 milijardi funti usmerilo je Veliku Britaniju na kurs traženja spasa od MMF-a, upozorio je čuveni profesor Nurijel Rubini (Nouriel Roubini), prenosi Telegraph. On je opisao britansku investicionu trgovinu kao „tržište u nastajanju“, ističući da se Velika Britanija vraća u sedamdesete, kao i da na kraju „treba da moli za spas od MMF-a“.

Velika Britanija obratila se za pomoć MMF-u 1976. godine nakon što su pad funte i smanjenje poreza izazvali inflaciju. MMF je tada odobrio Londonu zajam od četiri milijarde dolara (3,7 milijardi funti) u zamenu za smanjenje javne potrošnje i veće kamate. Rubini je napisao na Twitteru da „Tras i njen kabinet nemaju pojma“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...