Veće kamatne stope mogle bi dovesti do "hlađenja" na britanskom tržištu nekretnina

Tras: Recesija još uvek može da se izbegne

BankeNekretnineNovacPoslovanjeVesti

5.8.2022 14:45 Autor: Marija Krsmanović 6

Tras: Recesija još uvek može da se izbegne Tras: Recesija još uvek može da se izbegne
Eho prognoze Banke Engleske u vezi sa dugoročnom recesijom, zajedno sa odlukom o povećanju kamatne stope i inflacijom koja je dostigla najviši nivo od... Tras: Recesija još uvek može da se izbegne

Eho prognoze Banke Engleske u vezi sa dugoročnom recesijom, zajedno sa odlukom o povećanju kamatne stope i inflacijom koja je dostigla najviši nivo od 1980. godine, odzvanja u medijima širom sveta.

Nakon saopštenja o novom povećanju kamatne stope glavne monetarne institucije u Velikoj Britaniji i “oblačne” prognoze u vezi sa recesijom, oglasio se ministar privrede i energetike ove zemlje Kvasi Kvarteg (Kwasi Kwarteng) koji je u intrevjuu za Sky News izjavio da je “nešto pošlo naopako” i da je opravdan argument da je “kamatne stope verovatno trebalo ranije povećati”.

Kako navodi, Vlada Velike Britanije bi trebalo da ponovo pregleda organizaciju banke i njene ciljeve. On je podsetio i na prošlomesečna predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojima će ova ostrvska zemlja sledeće godine imati najmanji rast od svih ekonomija Grupe 7.

“Ne možemo oporezivati sebe kako bismo podstakli rast, ali to je ono što u ovoj zemlji radimo”, rekao je Kvarteng, koji će, ukoliko Liz Tras (Liz Truss) pobedi u trci za premijera, doći na mesto ministra finansija, piše Financial Times.

Tras je u toku televizijskog duela sa trenutnim ministrom finansija Rišijem Sunakom (Rishi Sunak), koji je takođe kandidat za premijera, izjavila da ona može da spreči recesiju.

Inflacija u prethodnih 10 godina sa prognozom za 2023/ Izvor: TRADING ECONOMICS

Kako je navela u televizijskom duelu, emitovanom istog dana kada je Banka Engleske objavila svoje prognoze, projektovani pad, koji bi mogao da potraje u toku sledeće godine, još uvek može da se izbegne.

“Veoma je zabrinjavajuće, ali nije neizbežno”, rekla je Tras. “Možemo da promenimo ishod i povećamo izglede za ekonomski rast.”

Ona je obećala da će poništiti Sunakove planove za povećanje korporativnih poreza sa 19 na 25 odsto i ukinuti ekološke takse na računima za potrošnju energije i povećanja u okviru nacionalnog osiguranja. Sunak tvrdi da bi ovakva politika pogoršala inflaciju.

“Ekonomija je osvetljena upozoravajuće crveno, a glavni uzrok je inflacija”, rekao je on, dodajući da je svestan da će ga to što odbija da ukine poreze vredne na desetine milijardi funti koštati političkih poena.

Kompanije u Velikoj Britaniji suočene sa “ozbiljnim finansijskim teškoćama”

Kako se navodi u najnovijem izveštaju kompanije Begbies Traynor, 1.957 kompanija u Velikoj Britaniji se u drugom kvartalu 2022. godine suočava sa finansijskim teškoćama, što je za 37 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Najteže pogođene grupe su, pored barova i restorana, maloprodaje i građevinske firme, navodi se u izveštaju. Broj ugroženih restorana i barova porastao je za 70 odsto, maloprodaja za 48 odsto, a građevinskih kompanija za 36 odsto na međugodišnjem nivou.

Pored toga, sa velikim teškoćama se suočavaju i sektor korisničke podrške, nekretnina, kao i automobilski i proizvodni sektor.

Porasla je i korporativna insolventnost u Engleskoj i Velsu, navodi Financial Times, pozivajući se na zvanične podatke objavljene ove nedelje.

Infalcija u Velikoj Britaniji - godinu dana
Inflacija u Velikoj Britaniji u poslednjih godinu dana/Izvor: TRADING ECONOMICS

Moguće “hlađenje” tržišta nekretnina

Više kamatne stope mogle bi da utiču na smanjenje cena nekretnina u Velikoj Britaniji, ali je malo verovatno da će doći do njihovog “kraha”, naveo je glavni ekonomista u Banci Engleske Huv Pil (Huw Pil).

Postoje naznake da su odluke banke počele da usporavaju rast cena nekretnina, koji je zabeležen u toku pandemije. Kako navode iz hipotekarne banke Halifax, cene kuća su pale po prvi put od početka godine, piše Bloomberg.

Portal Rightmove procenjuje da će ovonedeljno povećanje kamatne stope na 1,75 odsto povećati mesečne otplate hipoteke za one koji prvi put kupuju kuću na 40 odsto njihovih prihoda, odnosno na najviši nivo od 2012. godine.

Prošlog meseca cene kuća su pale 0,1 odsto, prvi put od juna 2021. godine, pri čemu je prosečna cena kuće iznosila 293.221 funtu, navode iz kompanije Halifax. Vrednosti su još uvek veće za 11,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali stopa rasta polako “bledi”.

  • Milovan94

    5.8.2022 #1 Author

    Čisto sumnjam da može da se izbegne

    Odgovori

  • MAJA

    5.8.2022 #2 Author

    Nece se to lako izbeci

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.8.2022 #3 Author

    Svi bi to voleli,ali nisam optimista…

    Odgovori

  • MAJA

    6.8.2022 #4 Author

    Dzaba je biti lazni optimista

    Odgovori

  • SNEZANA

    6.8.2022 #5 Author

    Daj Boze,bilo bi dobro

    Odgovori

  • ZVE84

    7.8.2022 #6 Author

    Svaka jača zemlja se bori da ne bude u recesiji, što nije slučaj kod nas.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...