Mere bez presedana u Velikoj Britaniji

Banka Engleske podigla kamatnu stopu za još 0,5 odsto

BankeNovacSvetVesti

4.8.2022 13:36 Autor: Vladimir Jokanović 2

Banka Engleske podigla kamatnu stopu za još 0,5 odsto Banka Engleske podigla kamatnu stopu za još 0,5 odsto
Banka Engleske pokrenula je svoje najveće povećanje kamatnih stopa u poslednjih 27 godina, upozoravajući da Velika Britanija tone u recesiju pod teretom rastuće inflacije.... Banka Engleske podigla kamatnu stopu za još 0,5 odsto

Banka Engleske pokrenula je svoje najveće povećanje kamatnih stopa u poslednjih 27 godina, upozoravajući da Velika Britanija tone u recesiju pod teretom rastuće inflacije. Banka Engleske povećala je kamatnu stopu za 0,5 odsto na 1,75 procenata.

Odluku o podizanju kamatne stope podržalo je osam od devet kreatora politike Banke Engleske, koji su obećali da će ponovo delovati snažno u budućnosti ako bude potrebno, potencijalno računajući na slična povećanja na narednim sastancima, prenosi Bloomberg.

Novo povećanje kamatne stope usledilo je nakon što su zvaničnici predvideli da će recesija u Velikoj Britaniji početi u četvrtom kvartalu i da će trajati i sledeće godine. Očekuje se da će se britanska privreda ukupno smanjiti za oko 2,1 odsto.

Banka Engleske takođe je povećala svoju prognozu za vrhunac inflacije na 13,3 odsto u oktobru, usled rasta cena gasa. Inflacija će ostati visoka i tokom naredne godine. To će, kako se navodi, pogoršati krizu troškova života zbog čega će realni raspoloživi prihodi pasti na najniži nivo u poslednjih 60 godina.

Milijarde futi vladine podrške domaćinstvima neće biti dovoljne da bi domaćinstva izbegla pad prihoda za oko pet odsto, tokom tekuće i naredne godine. Povećanje kamatne stope od 0,5 odsto je nezabeleženo od kada je Banka Engleske stekla nezavisnost od vlade 1997. godine.

  • ZVE84

    7.8.2022 #1 Author

    Svi dižu kamate, što na kraju neće biti dobro

    Odgovori

  • FRUIT04

    7.8.2022 #2 Author

    Moraju I banke da nadju nacin zarde.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...