rat u ukrajini i pandemija ubrzavaju inflaciju

Banka Engleske upozorila na pogoršanje ekonomskih kretanja

BankeNovacVesti

5.7.2022 16:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banka Engleske upozorila na pogoršanje ekonomskih kretanja Banka Engleske upozorila na pogoršanje ekonomskih kretanja
Banka Engleske je u utorak saopštila da su se ekonomski izgledi za Veliku Britaniju i svet značajno pogoršali jer su ratom izazvana povećanja cena... Banka Engleske upozorila na pogoršanje ekonomskih kretanja

Banka Engleske je u utorak saopštila da su se ekonomski izgledi za Veliku Britaniju i svet značajno pogoršali jer su ratom izazvana povećanja cena energenata i drugih roba pogoršala inflatorne pritiske koji su proizašli iz pandemije.

Banka je upozorila da postoji niz negativnih rizika koji bi mogli uticati na finansijsku stabilnost zemlje, prenosi Anadolu Agency.

„Događaji u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu ključni su faktor koji će uticati i na globalna kretanja i na izglede Velike Britanije, posebno ako cene energije i hrane dalje rastu“, navodi se u saopštenju.

Banka je takođe saopštila da bi uporniji inflatorni pritisci mogli dovesti do daljeg oštrog zaoštravanja globalnih finansijskih uslova.

Pooštravanje uslova bi povećalo pritiske sa kojima se već suočavaju domaćinstva i preduzeća i mogućnost servisiranja duga javnog sektora u nekim zemljama, uključujući i evrozonu“, naglašava se u saopštenju i dodaje da će stroži finansijski uslovi i smanjeni realni prihodi uticati na dostupnost duga za domaćinstva, povećavajući rizike od globalne ranjivosti duga.

Banka je takođe upozorila na rizike koji dolaze iz Kine, nagoveštavajući ponovnu pojavu ranjivosti u sektoru imovine i rizike koji se odnose na kinesku politiku nultog Covida-19.

U međuvremenu, stres testovi za 2022. godinu, u kojima će se procenjivati mogućnost „duboke recesije“, počeće u septembru, a rezultati će biti objavljeni do sredine 2023. godine.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji porasla je na 9,1 odsto u maju, najviše od 1982. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...