Plate u Velikoj Britaniji dostižu istorijski rekord

Banka Engleske pred velikom dilemom

BankeNovacVesti

29.6.2022 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Banka Engleske pred velikom dilemom Banka Engleske pred velikom dilemom
Britansku ekonomiju trenutno muče mogućnost da inflacija dostigne dvocifren broj i potencijalna recesija, a samim tim se rukovodiocima Banke Engleske nameće pitanje koliko bi... Banka Engleske pred velikom dilemom

Britansku ekonomiju trenutno muče mogućnost da inflacija dostigne dvocifren broj i potencijalna recesija, a samim tim se rukovodiocima Banke Engleske nameće pitanje koliko bi trebalo povećati referentnu kamatna stopu.

Banka Engleske je podigla troškove kreditiranja pet puta od decembra prošle godine, a naredno povećanje je zakazano za 4. avgust, piše Reuters.

Centralna banka će preduzeti i agresivnije mere ukoliko se inflatorni pritisci nastave, a u naredne tri godine se ne očekuje privredni rast.

Potrošačke cene su skočile 9,1 odsto u periodu od 12 meseci do maja, a Banka Engleske predviđa da će vrhunac od 11 odsto dostići u oktobru, kada ponovo porastu računi za grejanje.

Iz Banke Engleske navode da je malo toga što može da učini kako bi u kraćem roku sprečila inflaciju i da im je cilj da spreče da rast cena poveća dugoročne prognoze u vezi sa njom, zbog čega je ovaj problem mnogo teže rešiti.

Plate radnika rastu mnogo brže nego što se očekivalo, uglavnom zbog jednokratnih bonusa koje poslodavci isplaćuju u nameri da zadrže i privuku nove radnike, uzimajući u obzir da je nedostatak radne snage u Velikoj Britaniji još uvek jedan od glavnih problema.

Ukupna zarada radnika, uključujući i bonuse, porasla je gotovo sedam odsto u prva tri meseca do aprila, što je povećanje u odnosu na tri odsto neposredno pre pandemije korona virusa. Plate ostalih zaposlenih porasle su za nešto više od četiri odsto.

U odvojenoj analizi kompanije XpertHR navodi se da godišnje povećanje plata za zaposlene u Britaniji dostiže istorijski rekord.

 • GOCA BG

  29.6.2022 #1 Author

  Kod njih plate rekordno rastu,a kod nas prezivljavanje…

  Odgovori

 • kaćica

  29.6.2022 #2 Author

  Stalno neke dileme i ove banke nisu sugurne.

  Odgovori

 • Dragan

  29.6.2022 #3 Author

  Totalna laž.
  Plate u mnogim firmama nisu otišle gore a u nekima povišica je bila samo 1 do 2%.
  Cene u maloprodaji su otišle i do 100% na neke proizvode a većina u proseku 50%.
  Eto ,to je surova istina-sve ostalo je LAŽ.

  Odgovori

 • GINKO

  30.6.2022 #4 Author

  Eh kada bi kod nas tako bilo, gde vi nam kraj bio

  Odgovori

  • SNEZANA

   30.6.2022 #5 Author

   To ste lepo rekli,bas tako

   Odgovori

  • TINA

   18.7.2022 #6 Author

   Tesko je da mi mozemo da se poredimo sa njima

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...