Nezaustavljiv rast cena na Ostrvu

Britanska inflacija u maju 9,1 odsto

NovacSvetVesti

22.6.2022 09:23 Autor: Vladimir Jokanović 4

Britanska inflacija u maju 9,1 odsto Britanska inflacija u maju 9,1 odsto
Inflacija u Velikoj Britaniji porasla je u maju na 9,1 odsto godišnje, saopštila je tamošnja Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS). Stopa inflacije u aprilu... Britanska inflacija u maju 9,1 odsto

Inflacija u Velikoj Britaniji porasla je u maju na 9,1 odsto godišnje, saopštila je tamošnja Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS). Stopa inflacije u aprilu bila je devet odsto.

Rast cena je sada na najvišem nivou od marta 1982. godine kada je inflacija iznosila 10,2 procenta.

Banka Engleske upozorila je da će inflacija nastaviti da raste i da će ove godine dostići 11 odsto, prenosi BBC.

ONS je saopštio da su cene robe koja izlazi iz fabrika u maju porasle najbržim tempom u poslednjih 45 godina, podstaknute „široko rasprostranjenim rastom cena hrane“.

Cene sirovina „porasle su najbržim tempom ikada“, navodi ONS, ali je strmoglavi rast cena hrane i benzina ublažen cenama odeće koje su porasle manje nego prošle godine, a pali su i troškovi kompjuterskih igrica.

Britanski ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) rekao je da vlada „koristi sve alate koji su joj na raspolaganju da smanji inflaciju i bori se protiv rasta cena“.

On je naveo da zna da su ljudi zabrinuti zbog rastućih troškova života, zbog čega je vlada preduzela ciljane akcije pomoći porodicama, dajući po 1.200 funti za osam miliona najugroženijih domaćinstava.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...