Ministar finansija predlaže subvencije za najugroženije

Britanija ide ka recesiji, raste broj ekstremno siromašnih

SvetVesti

12.5.2022 09:22 Autor: Ljiljana Begović 0

Britanija ide ka recesiji, raste broj ekstremno siromašnih Britanija ide ka recesiji, raste broj ekstremno siromašnih
Oko 1,5 miliona domaćinstava u Velikoj Britaniji će imati teškoće s podmirivanjem troškova hrane i energije u krizi koju izazivaju sve veći troškovi života,... Britanija ide ka recesiji, raste broj ekstremno siromašnih

Oko 1,5 miliona domaćinstava u Velikoj Britaniji će imati teškoće s podmirivanjem troškova hrane i energije u krizi koju izazivaju sve veći troškovi života, gurajući Britaniju u recesiju.

Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (Niesr) upozorava da će troškovi hrane i energije u mnogim porodicama biti veći od raspoloživih primanja zbog visoke inflacije koju je dodatno ubrzao rat u Ukrajini.

Iz instituta ocenjuju da vlada mora hitno da osigura pomoć, jer više od 250.000 domaćinstava u sledećoj godini može da postane siromašno, a ukupan broj ekstremno siromašnih mogao bi da bude milion ako se nešto hitno ne preduzme, prenosi Seebiz.

Procene su da će zbog krize Velika Britanija ove godine otići u tehničku recesiju, prema definiciji o dva uzastopna tromesečja pada aktivnosti, predvidevši pad u trećem i četvrtom tromesečju.

Ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) kaže da bi trebalo povećati subvencije za troškove života nezaposlenima i građanima s niskim primanjima za 25 funti (29 evra) nedeljno i 11,3 miliona domaćinstava s nižim primanjima trebalo bi da dobiju jednokratnu pomoć od 250 funti u gotovini.

Prazan novčanik
Foto: Pixabay.com

Centralna banka će morati do kraja godine da podigne ključne kamatne stope sa sadašnjih jedan na dva odsto i na 2,5 procenata u 2023. godini kako bi obuzdala inflaciju. Banka će morati oprezno da manevriše između kontrole očekivanja inflacije i potpore privredi kako ne bi došlo do duboke recesije.

Guverner centralne banke Endru Bejli (Andrew Bailey) upozorio je prošle nedelje da bi Britanija mogla da ode u recesiju, prognoziravši da će inflacija krajem godine dostići vrhunac od 10,25 odsto.

Privredna aktivnost će u četvrtom tromesečju kao i celoj idućoj godini zabeležiti pad, uz „vrlo slab“ tromesečni rast, prognozira banka, dodavši ipak da će Britanija izbeći tehničku recesiju.

Prognoze pokazuju da bi najviša stopa inflacije u ovoj godini trebalo da iznosi 8,3 odsto. Institut se ipak složio da će zadati težak udarac budžetu domaćinstava, uz veću nezaposlenost i snažan rast troškova.

Britanski BDP će ove godine po njihovim prognozama zabeležiti rast od 3,5 odsto, uprkos prognozi o recesiji.

“Srednjeročni izgledi rasta BDP-a slabi su čak i po standardima novije istorije, s povratkom na 1,5 odsto tek u 2026. godini“, smatraju u institutu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...