BErzansko trgovanje sa pomešanim rezultatima

Tehnološke kompanije se oporavile, bankarski sektor u padu

BankeBerzaNovacSvetVesti

11.5.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tehnološke kompanije se oporavile, bankarski sektor u padu Tehnološke kompanije se oporavile, bankarski sektor u padu
Američki berzanski indeksi su trgovanje u utorak završili sa pomešanim rezultatima. Dow Jones je ponovo pao, dok su S&P 500 i Nasdaq porasli, nakon... Tehnološke kompanije se oporavile, bankarski sektor u padu

Američki berzanski indeksi su trgovanje u utorak završili sa pomešanim rezultatima. Dow Jones je ponovo pao, dok su S&P 500 i Nasdaq porasli, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, jer se ulagači plaše da će zbog previsoke inflacije američka centralna banka Federalne rezerve agresivno povećati kamate.

Dow Jones je oslabio 0,26 odsto na 32.160 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,25 odsto na 4.001 bod, a Nasdaq indeks 0,98 odsto na 11.737 bodova, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Nakon oštrog pada u prethodna tri dana, u utorak su S&P 500 i Nasdaq donekle porasli, zahvaljujući korekciji cena akcija velikih tehnoloških kompanija, kao što je Apple. Podršku tim akcijama pružio je pad prinosa na obveznice. Prinosi na desetogodišnje obveznice dostigli su ovih dana najviše nivoe u tri godine, jer se očekuje dalje povećanje kamata Feda, ali u utorak su skliznuli ispod tri odsto.

I dok je to pozitivno uticalo na akcija tehnoloških divova, cene akcija banaka su pale.

„Radi se o prodaji akcija zbog straha. Ne može to biti samo zbog odluke Feda da poveća kamate jer smo to već i pre viđali. Ulagači su zabrinuti zbog mnogih stvari, od povećanja kamata i visoke inflacije, preko rata u Ukrajini, do poremećaja u lancima nabavke i zatvaranja u Kini zbog korona virusa“, kazao je Džejk Dolarhajd (Jake Dollarhide), direktor u kompaniji Longbow Asset Management.

Pored toga, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) kazao je da razmatra ukidanje carina na kineske uvozne proizvode, koje je uveo njegov prethodnik Donald Tramp (Donald Trump).

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 odsto, na 7.243 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,15 odsto na 13.534 boda, a pariski CAC 0,51 odsto, na 6.116 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...