Dok akcije Tesle gube na vrednosti

Katar, fond Apollo, saudijski princ i Lari Elison među Maskovim finansijerima za preuzimanje društvene mreže  

BerzaNovacSvetVesti

11.5.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Katar, fond Apollo, saudijski princ i Lari Elison među Maskovim finansijerima za preuzimanje društvene mreže   Katar, fond Apollo, saudijski princ i Lari Elison među Maskovim finansijerima za preuzimanje društvene mreže  
Apollo Global Management je u pregovorima da po obimu novca predvodi finansiranje za predloženi otkup kompanije Twitter od strane Ilona Maska (Elon Musk), kažu... Katar, fond Apollo, saudijski princ i Lari Elison među Maskovim finansijerima za preuzimanje društvene mreže  

Apollo Global Management je u pregovorima da po obimu novca predvodi finansiranje za predloženi otkup kompanije Twitter od strane Ilona Maska (Elon Musk), kažu neimenovani izvori za Bloomberg.

Finansiranje, čiji će sprovođenje organizovati banka Morgan Stanley, će premašiti milijardu dolara i može uključivati i kompaniju Sixth Street Partners, između ostalih firmi.

Akcije kompanije Twitter zatvorene na kraju trgovačkog dana na Wall Street-u noćas po evropskom vremenu na 47,26 dolara po komadu, a trgovci su sve skeptičniji da će Mask, najbogatiji čovek na svetu i izvršni direktor kompanije Tesla, završiti kupovinu po ponuđenoj ceni od 54,20 dolara, uprkos tome što je Mask prošle nedelje otkrio da če za preuzimanje dobiti od finansijera 7,1 milijardu dolara od investitora, uključujući Larija Elisona (Larry Ellison), fonda Sequoia Capital i države Katar. Ubedio je saudijskog princa Alvalida bin Talala da uloži svoje akcije Twitter-a vredne 1,9 milijardi dolara u privatizovanu kompaniju, a nastoji da uradi isto sa suosnivačom Twittera Džekom Dorsijem (Jack Dorsey).

Nije jasno kako bi preferencijali kapital mogao da promeni postojeći predlog finansiranja, koji zahteva od Maska i njegovih partnera da doprinesu 27,25 milijardi dolara u kapitalu za finansiranje kupovine od 44 milijarde dolara, dok ostatak dolazi iz duga sa nepoželjnim rejtingom i zajma vezanog za akcije Maskove Tesle.

Preferencijalni vlasnički kapital je hibrid dužničkog i vlasničkog kapitala koji se nalazi iznad običnog kapitala u imovinskoj strukturi. Ponekad se preferencijalni kapital može konvertovati u obične akcije po unapred dogovorenoj ceni.

Mask je nedavno povećao svoju gotovinsku poziciju prodajom Teslinih akcija – oko 8,5 milijardi dolara u poslednjoj rundi – i već je sakupio 9,6 odsto neotplaćenih akcija Twitter-a.

Mask je najbogatija osoba na svetu sa neto vrednošću od 231,8 milijardi dolara, prema Bloomberg-ovom indeksu milijardera, ali veliki deo tog bogatstva je nelikvidan.

Vrednost Teslinih akcija je pala 26 odsto otkad je Mask najavio svoju želju da kupi Twitter, izazivajući zabrinutost među investitorima da će možda morati da proda ili založi značajne količine akcija da bi finansirao ponudu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...