Time bi polovinu zarade kompanija ostvarivala od prodaje bezdimnih duvanskih proizvoda

Phillip Morris za 15 milijardi dolara preuzima proizvođača nikotinskih vrećica

InvesticijeNovacSvetVesti

10.5.2022 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Phillip Morris za 15 milijardi dolara preuzima proizvođača nikotinskih vrećica Phillip Morris za 15 milijardi dolara preuzima proizvođača nikotinskih vrećica
Philip Morris International Inc. je u naprednim pregovorima o kupovini kompanije Swedish Match AB, prema neimenovanim izvorima koji su upoznati sa ovim pitanjem, u... Phillip Morris za 15 milijardi dolara preuzima proizvođača nikotinskih vrećica

Philip Morris International Inc. je u naprednim pregovorima o kupovini kompanije Swedish Match AB, prema neimenovanim izvorima koji su upoznati sa ovim pitanjem, u poslu koji bi mogao biti procenjen na oko 15 milijardi dolara ili više.

Kako piše Wall Street Journal, pregovori između američkog giganta duvanske industrije i švedske kompanije sa sedištem u Stokholmu mogli bi da dovedu do realizacije već ove nedelje.

Dogovor bi bio značajan, jer se Swedish Match trenutno procenjuje na oko 117 milijardi švedskih kruna, ili skoro 12 milijardi dolara. Uz tipičnu premiju, preuzimanje može da dosegne oko 15 milijardi dolara. Philip Morris ima tržišnu vrednost od oko 154 milijarde dolara.

U Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem tržištu Swedish Match-a, a zatim u Skandinaviji, ZYN brend nikotinskih vrećica ove kompanije dominira tržištem koje uključuje konkurentske ponude velikih proizvođača.

Američka uprava za hranu i lekove je 2019. godine ovlastila Swedish Match da plasira svoje bezdimne duvanske proizvode jer predstavljaju manji rizik za razvoj raka usta, bolesti srca i raka pluća od regularnih cigareta.

Swedish Match je prošle godine zabeležio dvocifreni rast prodaje, predvođen svojim odeljenjem za proizvode bez dima u SAD, gde je ZYN njegov najbrže rastući proizvod.

Kako piše Reuters, ovo preuzimanje bi Phillip Morris dovelo do cilja da više od 50 odsto svojih prihoda ostvaruje na osnovu prodaje proizvoda koji ne uključuje klasične cigarete – elektronskih cigareta i nikotinskih vrećica.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...