ublaženi pesimizam stručnjaka na finansijskim tržištima

Očekivanja za nemačku ekonomiju blago poboljšana u maju

BiznisSvetVesti

11.5.2022 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Očekivanja za nemačku ekonomiju blago poboljšana u maju Očekivanja za nemačku ekonomiju blago poboljšana u maju
Očekivanja za nemačku ekonomiju blago su poboljšana u maju, ali su još na vrlo niskom nivou, objavio je u utorak institut ZEW, zaključivši da... Očekivanja za nemačku ekonomiju blago poboljšana u maju

Očekivanja za nemačku ekonomiju blago su poboljšana u maju, ali su još na vrlo niskom nivou, objavio je u utorak institut ZEW, zaključivši da njegovo istraživanje razotkriva tek ublaženi pesimizam stručnjaka na finansijskim tržištima.

Indeks očekivanja finansijskih stručnjaka za nemačku ekonomiju porastao je u maju 6,7 bodova u odnosu na april, na minus 34,4 boda.

„To znači da su očekivanja za ekonomsku situaciju u Nemačkoj nešto manje pesimistična. Stručnjakinje i stručnjaci i dalje polaze od pretpostavke da će se stanje pogoršati, ali manjim intenzitetom“, objašnjava čelnik instituta Akim Vambah (Achim Wambach), prenosi Mina.

Stroge mere suzbijanja novog talasa korona virusa u Kini rezultirale su značajnim pogoršanjem stanja u kineskoj privredi i to je težak teret za budući rast u Nemačkoj, naglasio je Wambach.

Stručnjaci lošije ocenjuju i aktuelno stanje u nemačkoj ekonomiji, zbog rata u Ukrajini. Indeks koji iskazuje njihove ocene pao je u maju 5,7 bodova u odnosu na april na minus 36,5 bodova. To je njegov treći uzastopni pad od početka rata u Ukrajini.

Istraživanje instituta za behavioralna istraživanja Sentix pokazalo je da su očekivanja ulagača u Nemačkoj u maju pala na najniži nivo u dve godine zbog straha od resecije nakon rata u Ukrajini.

  • MAJALG

    14.5.2022 #1 Author

    Ovo je sve u domenu prognoza sto ne mora da znaci da ce biti tako, sve ce zavisiti od cena energenata.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...