Prvi put od avgusta prošle godine

Usporavanje inflacije u SAD u aprilu

BankeNovacSvetVesti

11.5.2022 15:40 Autor: Vladimir Jokanović 1

Usporavanje inflacije u SAD u aprilu Usporavanje inflacije u SAD u aprilu
Američka inflacija posustala je u aprilu, prvi put od avgusta, a iako su cene i dalje rasle, bilo je to sporije nego u prethodnim... Usporavanje inflacije u SAD u aprilu

Američka inflacija posustala je u aprilu, prvi put od avgusta, a iako su cene i dalje rasle, bilo je to sporije nego u prethodnim mesecima. Indeks potrošačkih cena porastao je za 8,3 odsto na godišnjem nivou, saopštio je u sredu američki Biro za statistiku rada.

To je označilo pad inflacije sa 8,5 odsto zabeleženih u martu, kada je inflacija dostigla najviši nivo u poslednjih 40 godina, prenosi CNN. Najnoviji podaci sugerišu da je prošao vrhunac inflacije, baš kao što su se nadali i predviđali ekonomisti i FED.

Postoji međutim još mnogo faktora koji će održati visoke cene tokom leta, ocenjuju analitičari. Pre svega se misli na rat u Ukrajini, zbog kojeg su podignute cene energenata i hrane. U međuvremenu obnovljene su blokade u Kini zbog pandemije korona virusa.

To bi trebalo da produži probleme u lancima snabdevanja, kao i ukupnu neizvesnost u vezi sa tempom inflacije i da smanji izglede za njeno usporavanje dok pomenute krize budu trajale. Blagi pad inflacije u aprilu pripisuje se umirivanju cena energenata u SAD.

  • SANJA

    12.5.2022 #1 Author

    Samo da uspeju u tom frontu,ne volim ih al obican narod nije kriv za njihovu politiku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...