Najava ekonomskih mera u SAD

FED izlaže plan u borbi protiv inflacije

BankeBerzaNovacSvetVesti

7.4.2022 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

FED izlaže plan u borbi protiv inflacije FED izlaže plan u borbi protiv inflacije
Zvaničnici Federalnih rezervi (FED) izneli su dugo očekivani plan za smanjenje bilansa stanja za više od milijardu dolara godišnje, uz istovremeno podizanje kamatnih stopa... FED izlaže plan u borbi protiv inflacije

Zvaničnici Federalnih rezervi (FED) izneli su dugo očekivani plan za smanjenje bilansa stanja za više od milijardu dolara godišnje, uz istovremeno podizanje kamatnih stopa kako bi se suprotstavili najvišoj inflaciji u poslednje četiri decenije.

Na sastanku koji je održan u sredu odlučeno je da se stope podignu za četvrtinu poena. Zvaničnici američke centralne banke su raspravljali o snažnijim merama, ali su izabrali oprez u svetlu neizvesnosti izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, pokazao je zapis njihove rasprave, javlja Bloomberg.

Pored toga, prisutni na sastanku FED su razmatrali povećanje za jedan ili više od pola poena ako se povećanje cena nastavi u budućnosti.

Analitičari su ovo videli kao dokaz da zvaničnici sada strahuju da je trebalo ranije da reaguju protiv inflacije i da sada žure da svoju glavnu stopu – trenutno u ciljnom opsegu od 0,25 do 0,5 odsto – dovedu do neutralnog, teorijskog nivoa koji ekonomiju ne ubrzava, ali je i ne usporava.

„FOMC (The Federal Open Market Committee) je predugo čekao i sa zakašnjenjem je shvatio svoju grešku“, rekao je Stiven Stenli (Stephen Stanley), glavni ekonomista u Amherst Pierpont Securities. „Oni se sada bore da što pre vrate politiku u neutralnu poziciju. Jednom kada stignu do rešenja koje je blizu neutralnog, moraće vremenom da utvrde kakvu restriktivnu politiku moraju da upotrebe da bi inflaciju vratili pod kontrolu“, dodao je Stenli.

Napori da se smanji bilans stanja produžiće oštar zaokret ka borbi protiv inflacije, pošto je Fed prošlog meseca kupovao obveznice u pokušaju da smanji negativne uticaje. Očekuje se da će FOMC odobriti smanjenje bilansa stanja na svom sledećem skupu.

Zvaničnici su predložili smanjenje bilansa FED maksimalnom mesečnom brzinom od 60 milijardi dolara u trezorima i 35 milijardi dolara u hipotekarnim hartijama od vrednosti – u skladu sa tržišnim očekivanjima i skoro udvostručivši maksimalnu stopu od 50 milijardi dolara mesečno poslednji put kada je centralna banka SAD smanjila bilans stanja od 2017. do 2019. godine.

Oni su podržali uvođenje tih ograničenja u naredna tri meseca uz mogućnost produženja ako to uslovi na tržištu nalažu.

Američki centralni bankari su naslovili da očekuju političku podršku, nakon što je ruska invazija izazvala porast cena hrane i energije, a predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) je izjavio da je povećanje od pola poena u opticaju ako bude potrebno u maju.

Pauel je prošlog meseca rekao da će, kako se „izgledi budu razvijali, prilagođavati politiku prema potrebi“.

Fjučersi tržišta pokazuju veliku verovatnoću povećanja za pola poena na sastanku u maju. Uticaj smanjenja bilansa stanja na finansijske uslove, međutim, verovatno će se pažljivo posmatrati u drugoj polovini godine.

Veći rizik i politički izazov će doći ako se zbog ruske invazije na Ukrajinu zadrže visoke cene hrane i energije. To bi verovatno trebalo da znači još agresivniju politiku centralne banke u njenoj nameri da učvrsti cene.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...