vodeći berzanski indeksi u padu

Najava oštrije američke monetarne politike zabrinula Wall Street

BerzaNovacSvetVesti

6.4.2022 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najava oštrije američke monetarne politike zabrinula Wall Street Najava oštrije američke monetarne politike zabrinula Wall Street
Najvažniji Wall Street indeksi izgubili su u noćašnjem trgovanju sve dobitke od prethodnoga dana, jer su ulagače zabrinule poruke da bi američka centralna banka... Najava oštrije američke monetarne politike zabrinula Wall Street

Najvažniji Wall Street indeksi izgubili su u noćašnjem trgovanju sve dobitke od prethodnoga dana, jer su ulagače zabrinule poruke da bi američka centralna banka mogla zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekuje.

Dow Jones je oslabio 0,8 odsto na 34.641 bod, dok je S&P 500 skliznuo 1,26 odsto na 4.525 bodova, a Nasdaq indeks 2,26 odsto na 14.204 boda, prenosi Mina.

Nakon što je dan pre snažno porastao, u utorak je tehnološki sektor pao gotovo dva odsto. Pritom su pod pritiskom bile akcije tehnoloških divova, kao što su Apple i Amazon.

S druge strane, porasle su cene akcija u tzv. defanzivnim sektorima, kao što su uslužni ili promet nekretnina.

U defanzivu je ulagače navela jedna od guvernerki Federalnih rezervi (FED), Lael Brejnard (Lael Brainard), koja je kazala da očekuje metodično povećanje kamatnih stopa i rapidno smanjenje bilansa američke centralne banke, kako bi se monetarna politika dovela u „neutralniju poziciju“ kasnije ove godine, a uslediće i dalje zaoštravanje politike ako to bude potrebno.

To je izazvalo strahovanja da bi FED mogao biti i agresivniji nego što se očekuje u borbi s inflacijom.

Kako se u Sjedinjenim Američkim Državama inflacija već mesecima kreće na najvišim nivoima u poslednjih 40 godina, nedavno je američka centralna banka povećala ključne kamatne stope prvi put od 2018. godine, za 0,25 procentnih bodova, a već u maju mogla bi ih povećati za dodatnih 0,5 procentnih poena.

Ulagači se plaše da će tempo povećanja kamata biti čak i agresivniji nego što se očekivalo, što bi moglo usporiti rast najveće svetske ekonomije kroz povećanje cene novca, pa čak i izazvati recesiju.

Ulagači su oprezni i zbog rata u Ukrajini i mogućih novih sankcija Zapada protiv Rusije zbog optužbi da je počinila ratni zločin. Taj je rat izazvao snažan rast cena nafte i sirovina, što dodatno podstiče ionako visoku inflaciju u svetu.

I na većini evropskih berzi cene akcija su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,73 odsto, na 7.613 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 odsto na 14.424 boda, a pariski CAC 1,28 odsto, na 6.645 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...