Uslovi za vraćanje duga će povećati troškove državnog finansiranja

Globalne obveznice ove godine dostižu vrednost veću od 10 biliona dolara

NovacSvetVesti

5.4.2022 17:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Globalne obveznice ove godine dostižu vrednost veću od 10 biliona dolara Globalne obveznice ove godine dostižu vrednost veću od 10 biliona dolara
Globalne obveznice u 2022. godini dostići će 10,4 biliona dolara, što je za gotovo trećinu iznad proseka u periodu pre pandemije korona virusa, navodi... Globalne obveznice ove godine dostižu vrednost veću od 10 biliona dolara

Globalne obveznice u 2022. godini dostići će 10,4 biliona dolara, što je za gotovo trećinu iznad proseka u periodu pre pandemije korona virusa, navodi se u izveštaju kompanije S&P Global Ratings.

I pored težnje ka ekonomskom oporavku, vrednost obveznica će ostati na visokim nivoima zbog rigoroznijih uslova za vraćanje duga i sukoba u Ukrajini, navela je statistička agencija u godišnjem izveštaju.

Dok je procenjena cifra koju će 137 zemalja pozajmiti u ovoj godini je za 30 odsto niža od one iz 2020, ukupna svota će biti za trećinu veća od prosečne u periodu od 2016. do 2019. godine.

“Uslovi za vraćanje duga će povećati troškove državnog finansiranja”, navodi se u izveštaju kompanije S&P.

U izveštaju se dodaje da će ova situacija izazvati dodatne teškoće za administracije koje se nisu vratile na trasu ekonomskog rasta, ograničile finansiranje u stranim valutama i u kojima su prosečne kamatne stope već visoke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...