Da li će moći da iskoristi ova sredstva?

Rusija poseduje 140 milijardi dolara kineskog duga

BankeNovacSvetVesti

2.3.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rusija poseduje 140 milijardi dolara kineskog duga Rusija poseduje 140 milijardi dolara kineskog duga
Ruska centralna banka i državni fond verovatno poseduju sveukupno 140 milijardi dolara vredne kineske obveznice, sredstva kojima bi možda želeli da pristupe s obzirom... Rusija poseduje 140 milijardi dolara kineskog duga

Ruska centralna banka i državni fond verovatno poseduju sveukupno 140 milijardi dolara vredne kineske obveznice, sredstva kojima bi možda želeli da pristupe s obzirom na globalne sankcije, pokazuju procene Australia & New Zealand Banking Group.

Banka Rusije bi mogla da drži 80 milijardi dolara kineskog duga u juanima, dok se procenjuje da Fond nacionalnog bogatstva poseduje još 60 milijardi dolara, napisali su analitičari u svom izveštaju, prenosi Bloomberg. Zajedno, to predstavlja skoro četvrtinu stranog vlasništva na kineskom domaćem tržištu obveznica.

„Ruske kineske obveznice i juani mogli bi biti glavna strana sredstva i valuta kojoj Rusija može da pristupi“, kažu analitičari. „Gledamo da li će Rusija likvidirati svoju imovinu ukoliko je gotovina u juanima potrebna za ispunjavanje drugih obaveza plaćanja.“

Rusija bi potencijalno mogla da iskoristi svoju imovinu u juanima i kineski sistem prekograničnog plaćanja da se suprotstavi uticaju zapadnih sankcija, dodaju oni.

Kina bi Rusiji mogla da pruži finansijski spas ako Peking odluči da odupre napore Zapada da svog strateškog partnera isključi iz globalnog finansijskog sistema.

Centralna banka Kine ima valutnu zamenu u iznosu od više milijardi dolara sa ruskim kompanijama, omogućavajući dvema zemljama da obezbede likvidnost svojim preduzećima. Kina je takođe potpisala ruske banke sa svojim domaćim sistemom poravnanja plaćanja, alternativnom sistemu za razmenu poruka SWIFT, koji će nekim ruskim kreditorima biti zabranjeno da koriste.

  • ZVE84

    2.3.2022 #1 Author

    Svesna je Rusija svih mogućih posledica ovog poteza… Ništa Putin ne prepušta slučaju…. Spreman je!

    Odgovori

    • VILENJAK

      2.3.2022 #2 Author

      Naravno, možemo da pričamo šta hoćemo…ali Putin vodi dobru politiku. Samo da rat prestane…

      Odgovori

  • Ika

    2.3.2022 #3 Author

    Rusija i Putin su spremni na sve!

    Odgovori

  • Lelica

    2.3.2022 #4 Author

    Od Putina se sve moze ocekivati.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.3.2022 #5 Author

    Mislim da je do detalja sve isplanirano i sam ishod i posledice…

    Odgovori

  • MAJALG

    5.3.2022 #6 Author

    Mislim da u ovom slucaju ce Rusija odigrati pametno jer njima Kina ne uvodi sankcije i ne hele sa njima da kvare odnose.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...