Filijale se suočavaju sa odlivom sredstava

Sberbank se povlači sa evropskog tržišta, NLB preuzima poslovanje u Sloveniji

BankeEUInvesticijeNovacPoslovanjeRegionVesti

2.3.2022 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Sberbank se povlači sa evropskog tržišta, NLB preuzima poslovanje u Sloveniji Sberbank se povlači sa evropskog tržišta, NLB preuzima poslovanje u Sloveniji
Glavna ruska bankarska grupacija Sberbank saopštila je danas da se povlači sa evropskog tržišta jer je pogodjena ogromnim finansijskim sankcijama koje su uvedene kao... Sberbank se povlači sa evropskog tržišta, NLB preuzima poslovanje u Sloveniji

Glavna ruska bankarska grupacija Sberbank saopštila je danas da se povlači sa evropskog tržišta jer je pogodjena ogromnim finansijskim sankcijama koje su uvedene kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, prenele su ruske novinske agencije.

„Sberbanka je odlučila da se povuče sa evropskog tržišta zbog trenutne situacije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se filijale te banke „suočavaju sa abnormalnim odlivom sredstava i pretnjama po bezbednost zaposlenih“.

NLB preuzima Sberbank Slovenija

Komitentima Sberbanke Slovenija od ponedeljka ujutro nisu bile dostupne njene usluge, a uplate i isplate su do srede maksimalno 400 evra dnevno.

Ponudu za preuzimanje posrnule podružnice Sberbank u Sloveniji dala je Nova Ljubljanska banka (NLB), objavili su neslužbeno u utorak slovenački mediji, a još se čeka službena potvrda banke i regulatora.

Tako bi sve poslovnice Sberbank već od danas mogle opet da počnu normalno da posluju bez restrikcija za oko 45.000 klijenata te banke i ne bi bila potrebna aktivacija garantne šeme koja ulagačima garantuje za depozite do 100.000 evra u slučaju da bi došlo do likvidacije te banke, javljaju poslovni list Finance i slovenački javni radio servis.

Cena za preuzimanje slovenačke filijale Sberbank koju je dala NLB nije poznata, ali se verovatno radi o „fire sale“ ceni, odnosno diskontnoj ceni kod hitne prodaje u slučaju neprilika, javljaju slovenački mediji.

Komitentima Sberbank Slovenija od ponedeljka ujutro nisu bile dostupne njene usluge, a uplate i isplate do srede su maksimalno određene do iznosa 400 evra dnevno.

Mediji javljaju da je i više političkih stranaka ovih dana tražilo da se za Sberbank nađe što brže rešenje budući da u toj banci imaju i račune za praćenje troškova kampanje pred parlamentarne izbore koji se održavaju 24. aprila, na računu koji po zakonu mora da kontroliše izborna komisija.

  • ZVE84

    2.3.2022 #1 Author

    To je verovatno najbolje i najbrže rešenje za njihove klijente…

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #2 Author

    Iskreno baš dosta njih kao banki prelaze van Evrope nažalost

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.3.2022 #3 Author

    Strasno sta se desava…

    Odgovori

    • DIXI

      7.8.2022 #4 Author

      Ovo je uzasno sta se desava

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...