Projekti koje naša zemlja finansira iz kineskih izvora

Kinesko-srpska kreditna saradnja: Ove godine za rate izdvajamo 178 miliona dolara

BankeInvesticijeIzdvajamoSrbija

29.4.2024 14:24 Autor: Milica Rilak 8

Kinesko-srpska kreditna saradnja: Ove godine za rate izdvajamo 178 miliona dolara Kinesko-srpska kreditna saradnja: Ove godine za rate izdvajamo 178 miliona dolara
Poslednji izveštaj Uprave za javni dug, zaključno sa februarskim podacima, kaže da kineskoj EXIM banci (Export – Import Bank Of China) dugujemo ukupno 2,67... Kinesko-srpska kreditna saradnja: Ove godine za rate izdvajamo 178 miliona dolara

Poslednji izveštaj Uprave za javni dug, zaključno sa februarskim podacima, kaže da kineskoj EXIM banci (Export – Import Bank Of China) dugujemo ukupno 2,67 milijarde evra.

„Ritam zaduživanja“ od polovine prošle godine bio je takav da je dug Srbije prema tom kreditoru iznosio 2,37 milijardi evra, da bi do februara porastao za ukupno 300 miliona evra. Kineske kredite uglavnom podižemo u dolarima, pa tako podaci iz republičkog budžeta za 2024. godinu kažu da ćemo ove godine za otplatu pozajmica izdvojiti 178 miliona dolara – ali i da imamo i kredite sa počekom.

Lista projekata za koje smo se zadužili kod kineske EXIM banke pobrojana je u republičkom budžetu, a među ukupno 13 najstariji je „Projekat sistem NUCTECH za inspekciju kontejnera/vozila“ iz 2014. godine, koji bi trebalo da otplatimo sledeće godine. Ovogodišnja rata kredita iznosi nešto više od 17 miliona juana ili oko 2,2 miliona evra.

Daleko poznatija je izgradnja mosta Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama. Za taj projekat rate teku od 2016. godine, a ovogodišnja iznosi 16,05 miliona dolara. Ovaj kredit biće otplaćen 2029. godine.

Za izgradnju deonice autoputa „Miloš Veliki“ od Obrenovca do Ljiga ove godine plaćamo 20,06 miliona dolara, a poslednja rata dospeva 26. januara 2034. godine. Kada je reč o „Milošu Velikom“, kineskoj EXIM banci platićemo i 13,24 miliona za deonicu od Surčina do Obrenovca, kao i prvu ratu za deonicu Preljina-Požega u iznosu od 11,28 miliona dolara.

Tu je i pozajmica za završetak sektora 4, 5 i 6 obilaznice oko Beograda, za koji ove godine plaćamo ratu od 12,4 miliona dolara, a poslednja dospeva 2038. godine.

Izgradnja sektora 6 obilaznice / Izvor: PrintScreen putevi-srbije.rs

Export-Import Bank of China kreditirala je i projekte u sektoru železnice i energetike.

Za „modernizaciju i rekonstrukciju mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije“, odnosno deonicu Beograd Centar-Stara Pazova brze pruge, ove godine nam dospeva rata od 19,84 miliona dolara, a kredit ćemo otplatiti 2037. godine.

Na naplatu stiže i ovogodišnja rata od 17,08 miliona dolara za deonicu te pruge od Novog Sada preko Subotice do Kelebije, što je pozajmica koju ćemo otplaćivati do 2039. godine.

Kod energetskih projekata, dva uveliko otplaćujemo, dok za jedan ide „poček“.

Naime, za dve faze projekta „Kostolac B“ ove godine dospevaju rate od 29,25 miliona dolara za fazu 1, odnosno 37,24 miliona dolara za fazu 2. Kredit za fazu 1 isplatićemo u januaru 2027. a za fazu 2 plaćaćemo do 2035. godine.

Za koje kredite još teče „poček“?

Još četiri kredita smo podigli kod kineske EXIM banke, a da otplata još nije počela – dok je jedan kredit „na čekanju“ i kod druge kineske banke, Bank of China – Limited Hungarian Branch.

Prvi kredit sa počekom kod EXIM banke je za izgradnju toplovoda od Obrenovca, odnosno termoelektrane Nikola Tesla (TENT), do Novog Beograda – njegova vrednost je 32,93 miliona evra, a prva rata dospeva 15. maja 2025. godine.

Za izgradnju državnog puta 1b reda br. 27 Loznica-Valjevo-Lazarevac, deonica Iverak-Lajkovac (što je veza sa autoputem „Miloš Veliki“), podigli smo kredit od 94,7 miliona evra, a prva rata stiže 15. maja 2026. godine.

Godinu dana kasnije, 2027. godine, počinje i otplata 142,6 miliona evra vrednog kredita za Fruškogorski koridor, koji ćemo otplaćivati do 2042. godine.

Poček imamo i za kredit kod Bank of China – Limited Hungarian Branch, i to za projekat izgradnje kanalizacione infrastrukture u Varvarinu, Mionici, Krupnju, Lajkovcu, Banji Vrujci, Svrljigu, Kladovu, Lazarevcu, Velikim Crljenima, Obrenovcu i Vranju. Ovaj kredit vredan 38,9 miliona evra počinjemo da otplaćujemo 2027. godine.

Izvor: MGSI, saopštenje

Nova zaduženja kod kineskih banaka

Prema republičkom budžetu, ukupna vrednost kredita kod kineske EXIM banke iznosi 2,36 milijarde evra, a otvorena je i mogućnost da se dodatno zadužimo kod „kineskih banaka“, kako stoji u finansijskom planu za ovu godinu.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je početkom aprila da će građevinska dozvola za prvu deonicu sektora C obilaznice oko Beograda od petlje Bubanj Potok do petlje Boleč biti izdata u oktobru.

Prema republičkom budžetu, za projekat izgradnje beogradske obilaznice Sektor C kod „kineskih banaka“ možemo da se zadužimo za 680 miliona evra.

Sa kineskom EXIM bankom je 10. oktobra 2023. godine sklopljen ugovor o zaduživanju za projekat izgradnje obilaznice oko Novog Sada sa izgradnjom mosta preko Dunava i pristupnim saobraćajnicama, vredan 149,2 miliona evra, koliko je i navedeno u budžetu za 2024. godinu.

Takođe je krajem 2023. godine počela izgradnja brze saobraćajnice „Osmeha Vojvodine“ dužine 186 kilometara. Budžetom za 2024. godinu planirano je da se država kod „kineskih banaka“ zaduži za 220 miliona evra za potez Bački Breg – Sombor – Kikinda.

Na budžetskom spisku za finansiranje kod kineskih banaka je i izgradnja Srpsko-kineskog industrijskog parka „Mihajlo Pupin“ u Beogradu, što bi bio posao vredan 139,9 miliona evra, nabavka pet novih elektromotornih vozova za 65,5 miliona evra, kao i kredit od 190 miliona evra za nastavak projekta Čista Srbija, odnosno za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji kanalizacione infrastrukture u Srbiji.

  • Aleksandar

    29.4.2024 #1 Author

    Dobroooo…i!? Pretpostavljam da ovo ima neki los prizvuk, ili sta? Svaka od ovih investicija je dosla po najpovoljnijim uslovima i otisla direktno u infrastrkuru. Dajte sada da vidimo od ‘EU prijatelja’, Svetske Banke i inih da vidimo portfolio kredita. Naviknite se na dekolonizaciju, sta da vam kazem, kad vec vasi mozgovi nistu sposobni za to kao u ostatku sveta, Kinezi ce vam pomoci.

    Odgovori

    • Stoja

      2.5.2024 #2 Author

      Misliš „naviknite se na nove kolonizatore“. Čemu svadljiv ton?

      Odgovori

    • Pravda za crne mačke

      3.5.2024 #3 Author

      Kao da je „odlazak“ novca na infrastrukturne projekte nešto naročito pozitivno.To samo pokazuje bezidejnost vlade.

      Odgovori

  • Emilija

    29.4.2024 #5 Author

    Sve na rate

    Odgovori

  • AJA

    29.4.2024 #6 Author

    Interesantna vest !!!!

    Odgovori

  • ELLA

    30.4.2024 #7 Author

    Nema prijateljstva kada su rate u pitanju.

    Odgovori

  • Olivera

    1.5.2024 #8 Author

    Kolika je kamata na kredite?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...