Digitalni juan još uvek ne predstavlja pretnju za dolar

Ministarstvo finansija SAD razmatra upotrebu veleprodajne kriptovalute centralne banke

BankeHi-techNovacSvetVesti

4.4.2022 19:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ministarstvo finansija SAD razmatra upotrebu veleprodajne kriptovalute centralne banke Ministarstvo finansija SAD razmatra upotrebu veleprodajne kriptovalute centralne banke
Vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama imaju svest o tome da blokčejn tehnologija predstavlja svojevrsnu pretnju za nacionalnu valutu ove zemlje. Predsednik SAD Džo Bajden... Ministarstvo finansija SAD razmatra upotrebu veleprodajne kriptovalute centralne banke

Vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama imaju svest o tome da blokčejn tehnologija predstavlja svojevrsnu pretnju za nacionalnu valutu ove zemlje. Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u martu je izdao zahtev Ministarstvu finansija da istraži mogućnosti upotrebe veleprodajne digitalne valute centralne banke (CBDC), čime je ova zemlja uzela učešće u multinacionalnom eksperimentu.

Ovakva inicijativa bi, kako se navodi u zvaničnom zahtevu, “osigurala međunarodno vođstvo SAD u promociji CBDC razvoja koje je u skladu sa prioritetima i vrednostima ove zemlje”, piše Capital.com.

Prema rečima jednog eksperta za veleprodajnu CBDC, do pomenutog razvoja neće doći uskoro. Istakao je da su kompanije Amazon i Facebook (Meta) u poslednje dve decenije igrale značajnu ulogu u digitalnoj ekonomiji, dok je s druge strane SAD propuštala prilike da preuzme vođstvo kada su u pitanju CBDC.

Ako bismo posmatrali sa geopolitičke strane, veleprodajna CBDC će doneti neke značajne promene, baš kao što je to učinio bitcoin, navodi on. Kina već prednjači kada su u pitanju kriptovalute, pa je logično da će uskoro poljuljati dominaciju dolara i, dugoročno posmatrano, ulogu SAD u svetu.

Međutim, za sada digitalni juan još uvek ne ugrožava dolar. I pored toga što je implementacija ove kriptovalute obavljena ubrzano, pri čemu je kineska centralna banka nedavno proširila svoju pilot šemu na 20 gradova, digitalni juan je još uvek maloprodajna CBDC i, samim tim, isključivo nacionalni instrument plaćanja.

Pored navedenog, trenutni sukob u Ukrajini podstakao je Rusiju da preduzme određene akcije u digitalnom sektoru. Ruska centralna banka je u januaru objavila dokument u kome se navodi da kriptovalute predstavljaju rizik za domaću finansijsku stabilnost.

Ubrzo nakon toga, čelnici ruske centralne banke su se predomislili pa je sredinom marta Sberbanka dobila licencu za upravljanje digitalnim sredstvima. Nakon toga, sankcionisana banka je objavila sopstvenu kriptovalutu sbercoin, na čijem razvoju se radilo od 2020. godine.

Razlog za promenu stava je očigledan. Oko nedelju dana pre nego što su ruske oružane snage ušle u Ukrajinu, Banka Rusije i brojne lokalne banke su počele da testiraju platformu za digitalnu rublju i uspešno sprovele transfere ove valute između pojedinačnih korisnika.

Za sada je broj transfera nizak. Platforma za analizu podataka vezanih za blokčejn tehnologije Chainalysis od početka sukoba zabeležila je transfere kriptovaluta iz Rusije vredne 10 miliona dolara, a trgovinski bilans sbercoina je na nivou od 4,5 miliona dolara, kako navodi CoinMarketCap.

Međutim, centralna banka Rusije nije potvrdila kada će digitalne rublje biti dostupne za korisnike van zemlje, a kretanje ruske digitalne valute je teško predvidivo zbog trenutnih sankcija koje su ovu zemlju navele na dedolarizaciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...