Nacionalna kriptovaluta Kine na testu još od 2020. godine

Kina treba da izradi nove zakone vezane za digitalni juan

Hi-techNovacSvetVesti

8.3.2022 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina treba da izradi nove zakone vezane za digitalni juan Kina treba da izradi nove zakone vezane za digitalni juan
Kina bi trebalo da izradi nove zakone i propise za digitalni juan kako bi rešila pitanja privatnosti i razjasnila kako ova valuta funkcioniše, naveo... Kina treba da izradi nove zakone vezane za digitalni juan

Kina bi trebalo da izradi nove zakone i propise za digitalni juan kako bi rešila pitanja privatnosti i razjasnila kako ova valuta funkcioniše, naveo je visoki zvaničnik kineske državne banke.

Novi zakon bi trebalo da jasno definiše dužnost centralne banke da štiti privatnost korisnika i da osigura upotrebu ličnih informacija samo u svrhu zaštite nacionalne bezbednosti, rekao je potpredsednik Industrijske i komercijalne banke Kine Vang Đingvu (Wang Jingwu), piše Bloomberg, pozivajući se na tekst objavljen u časopisu China Finance.

U zakonu takođe treba razjasniti dužnost i prava strana uključenih u distribuciju digitalnih juana, uključujući Narodnu banku Kine (PBOC), komercijalne banke, trgovce i korisnike, naveo je Vang.

Prema njegovim rečima, Kina bi trebalo i da izmeni propise u vezi sa regularnom valutom juana, kako bi se razjasnio status digitalne valute kao zakonskog sredstva plaćanja i definisale okolnosti pod kojima kompanije ili pojedinci mogu odbiti virtuelnu valutu zbog tehničkih problema.

Još od 2020. godine Kina testira digitalni juan u desetak regiona. Neki vide izradu posebnog zakona ili uredbe kao jedan od preduslova za uvođenje nacionalne kriptovalute, za šta PBOC nije odredio vremenski okvir. Takođe, moguće je da će se pozabaviti zabrinutošću koju su pojedinci izrazili u vezi sa održivošću virtuelne valute definisanjem odgovornosti i premija za operativne institucije.

  • DANIJELA

    8.3.2022 #1 Author

    Kinezi su neverovatan narod i idu minimum 5 godina ispred svih. Svaka im cast.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...