Britanski regulatori istražuju pokušaj pronevere NFT tokena vrednih 1,9 miliona dolara

Indija i Južna Koreja uvode porez na digitalnu imovinu

Hi-techNovacSvetVesti

21.2.2022 18:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Indija i Južna Koreja uvode porez na digitalnu imovinu Indija i Južna Koreja uvode porez na digitalnu imovinu
Prošle godine smo svedočili naglom usponu nezamenljivih tokena, odnosno NFT-ova, koji su osvojili globalno tržište nudeći potpuno nove investicione mogućnosti — od muzike i... Indija i Južna Koreja uvode porez na digitalnu imovinu

Prošle godine smo svedočili naglom usponu nezamenljivih tokena, odnosno NFT-ova, koji su osvojili globalno tržište nudeći potpuno nove investicione mogućnosti — od muzike i umetnosti do igara i mnogih drugih niša.

NFT-ovi se procenjuju na osnovu njihove jedinstvenosti i činjenici da se ne mogu razmenjivati kao kriptovalute, piše Capital.com.

Zbog njihove raznovrsnosti, zakoni o oporezivanju vezani za NFT-ove prilično su blagi, a u nekim slučajevima i ne postoje, jer digitalna imovina u mnogim administrativnim oblastima još uvek nije prihvaćena. To, naravno, doprinosi popularnosti i rastu NFT-ova.

Najnovija istraga koju su sproveli britanski regulatori u vezi sa potencijalnom proneverom nezamenljivih tokena podstakla je bojazan povezanu sa transparentnošću i sigurnošću ovog tipa digitalne imovine. Investitore brine mogućnost oporezivanja NFT-ova, upravo zato što je njihova “neoporezivost” do sada bila jedan od glavnih razloga za ulaganje u njih.

Kako kaže izvršni direktor kompanije Authentix Management Garet Rendal (Gareth Randle), NFT-ovi će verovatno biti tretirani kao bilo koje drugo sredstvo koje donosi kapitalnu dobit. NFT-ovi mogu imati različite namene, mogu generisati druge NFT-ove, kao i različite tokene koji će se onda naći na vašem računu. Mogu se koristiti u video-igrama ili prebaciti na tuđi račun bez vašeg znanja. Ponekad se čak koriste i za kockanje, a to je tek deo njihovih namena, kaže Rendal.

On dodaje da bi zakonodavci mogli da imaju veliki problem prilikom regulisanja ovih tokena. Za sada se sve svodi na prvobitnu primenu NFT-ova kao umetničkih dela.

“Umetnička dela se oporezuju kao kapitalni dobici na profit. Teško je reći kako bi druge namene tokena mogle biti oporezovane”, navodi Rendal.

Nedavna istraga britanskih Prihoda i carina vezana za tri NFT-a je posledica potencijalne pronevere, koja je uključivala 250 lažnih kompanija. Ukupna vrednost potencijalno proneverenih sredstava procenjuje se na 1,9 miliona dolara.

Države poput Indije i Južne Koreje najavile su da će oporezovati digitalnu imovinu i kriptovalute, pri čemu ih Indija svrstava u najviši poreski razred, koji iznosi gotovo 30 odsto.

Nakon što je indijska centralna banka izrazila zabrinutost u vezi sa privatnim kriptovalutama koje izazivaju finansijsku nestabilnost, brojne komercijalne banke u ovoj zemlji takođe su ograničile digitalnu imovinu.

Vlada Južne Koreje je nedavno saopštila da istražuje mogućnosti za oporezivanje kriptovaluta i NFT-ova prema Zakonu o finansijskim informacijama i transakcijama, gde su one klasifikovane kao „virtuelna imovina“.

  • SANJA

    21.2.2022 #1 Author

    Tehnologija postaje luksuz,a ipak je potreba

    Odgovori

  • Zorica S.

    22.2.2022 #2 Author

    Divim se Juznoj Koreji i Indiji treba placati porez!!!

    Odgovori

  • MARKO7

    13.9.2022 #3 Author

    To im je loš potez…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...