zloupotreba zbog pranja novca

Britanska uprava prihoda prvi put zaplenila NFT tokene

Hi-techLifestyleSvetVesti

14.2.2022 16:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanska uprava prihoda prvi put zaplenila NFT tokene Britanska uprava prihoda prvi put zaplenila NFT tokene
Britanska kraljevska uprava za prihode i carine (Her Majesty’s Revenue and Customs, HMRC) zaplenila je tri NFT tokena, tokom istrage u vezi sa sumnjom... Britanska uprava prihoda prvi put zaplenila NFT tokene

Britanska kraljevska uprava za prihode i carine (Her Majesty’s Revenue and Customs, HMRC) zaplenila je tri NFT tokena, tokom istrage u vezi sa sumnjom u slučaj prevare sa porezom na dodatu vrednost (PDV) u vrednosti od 1,4 miliona funti. Tri lica su uhapšena zbog sumnje da su pokušali da prevare poreske organe.

Osumnjičeni su navodno pokušali da povrate više PDV-a nego što im se zaista duguje, koristeći mešavinu ukradenih ličnih podataka, neregistrovanih telefona i lažnih faktura da sakriju svoj identitet. Šema je uključivala 250 navodnih lažnih kompanija, navodi HMRC.

„Naša prva zaplena ne-zamenljivih tokena služi kao upozorenje svima koji misle da mogu da koriste digitalna sredstva da sakriju novac od HMRC“, izjavio je Nik Šarp (Nick Sharp), zamenik direktora za privredni kriminal u HMRC, prenosi CNBC. 

Potražnja za NFT-ovima je u poslednje vreme porasla, a prodaja takvih tokena premašila je 40 milijardi dolara u 2021. godini.

Međutim, tržište je sklono krađama i prevarama, a postoji zabrinutost da je mnogo trgovačkih aktivnosti u NFT-ovima podstaknuto taktikama tržišne manipulacije, kao što je pranje novca.

HMRC kaže da je to prvo telo za sprovođenje zakona u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je zaplenilo NFT-ove u istražnom ili krivičnom postupku. Vlasti su zaplenile tri NFT tokena koji predstavljaju digitalnu umetnost, kao i još 5.000 funti druge kripto imovine. NFT-ovi tek treba da se procene, a istraga je u toku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...