bez razumevanja američke centralne banke

Facebook želi da proda nerealizovani projekat Diem

Hi-techInvesticijeNovacSvetVesti

26.1.2022 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Facebook želi da proda nerealizovani projekat Diem Facebook želi da proda nerealizovani projekat Diem
Kontroverzni kripto projekat Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) po svoj prilici se raspada nakon regulatornog pritiska. Udruženje Diem, inicijativa za kriptovalute nekada poznata pod imenom... Facebook želi da proda nerealizovani projekat Diem

Kontroverzni kripto projekat Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) po svoj prilici se raspada nakon regulatornog pritiska.

Udruženje Diem, inicijativa za kriptovalute nekada poznata pod imenom Libra, koju je osnovala i podržava Meta Platforms Inc. (Facebook), razmatra prodaju svoje imovine kao način da povrati uloženi kapital svojim investitorima, piše Bloomberg.

Diem je u razgovorima sa investicionim bankarima o tome kako najbolje da proda svoju intelektualnu svojinu i pronađe novi dom za inženjere koji su razvili kripto tehnologiju, unovčavajući svaku preostalu vrednost koja je ostala u nekada ambicioznom poduhvatu sa tokenima Diem, ističu neimenovani izvori.  

U 2019. godini, kada je Facebook prvi put predstavio ideju o svojoj stabilnoj digitalnoj valuti – koinu koji ima fiksan kurs vezan za određenu referentnu vrednost (na primer, američki dolar), čiji je cilj bio revolucionisanje globalnih finansijskih usluga – to je učinjeno u saradnji sa desetinama drugih kompanija.

Ali taj konzorcijum nije bio dovoljan da zaštiti projekat od svetske regulatorne kontrole. Nakon što je Zakerberg pozvan da svedoči pred Kongresom, pojedini partneri su napustili projekat i on je promenio ime u Diem.

Diemove ambicije su se smanjile i njen osnivač, Dejvid Markus (David Marcus), napustio je Metu prošle godine. Udruženje je sklopilo aranžman sa Silvergate Capital Corp. za izdavanje Diem tokena, ali otpor američke centralne banke zadao je izgleda konačni udarac.

U maju je saopšteno da će podružnica kompanije, Silvergate Bank, biti izdavalac stabilne valute Diem USD, vezane za vrednost dolara, koja se obično koristi za kupovinu i prodaju drugih kriptovaluta. Nakon dugog pregovaranja između zastupnika Diema i regulatora, zvaničnici američke centralne banke (FED) su letos konačno rekli banci Silvergate da nisu zadovoljni predloženim planom i da ne mogu da uvere banku da će dozvoliti tu aktivnost.

Bez zelenog svetla regulatora banke, Silvergate nije mogao da izda novu vrstu digitalne imovinu bez konkretne dozvole FED.

Interesantno je da su i predstavnici FED i članova Udruženja Diem odbili da komentarišu ovu temu za Bloomberg.

Ostaje nejasno koji bi potencijalni kupac i koliko cenio Diemovu intelektualnu svojinu ili inženjere koji su pomogli u razvoju ovog digitalnog tokena. Diskusije su još uvek preuranjene, i nema nikakvih garancija da će Diem uopšte pronaći kupca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...