Vrednost prodaje nezamenljivih tokena u 2021. iznosila više od 15 milijardi dolara

Pet NFT tokena koji obećavaju u 2022. godini

Hi-techLifestyleVesti

2.2.2022 19:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pet NFT tokena koji obećavaju u 2022. godini Pet NFT tokena koji obećavaju u 2022. godini
Prodaja nezamenljivih tokena (NFT) zabeležila je rast u 2021. godini, pri čemu je najviši nivo u istoriji dostigla u septembru. Vrednost prodaje prošle godine... Pet NFT tokena koji obećavaju u 2022. godini

Prodaja nezamenljivih tokena (NFT) zabeležila je rast u 2021. godini, pri čemu je najviši nivo u istoriji dostigla u septembru. Vrednost prodaje prošle godine iznosila je 15,57 milijardi dolara, a već 2. i 3. januara ove godine bila je preko 100 miliona dolara, pokazuju podaci sajta NonFungible.com.

NFT su tokeni zasnovani na blokčejn tehnologiji i predstavljaju digitalnu ili fizičku imovinu. Oni se mogu se koristiti za proveru autentičnosti umetničkih dela, kreiranje ograničenih izdanja kolekcionarskih predmeta ili predstavljanje likova u univerzumima igara.

Najpopularniji NFT-ovi u 2021. godini bili su sportski kolekcionarski predmeti NBA Top Shots, kolekcije digitalnih umetnina kao što su Bored Ape Yacht Club i CryptoPunks i metaverzalne igre kao što su Axie Infinity i Sandbox, piše Capital.com.

Cene za ove tokene mogu da se kreću od nekoliko dolara do nekoliko miliona dolara za najskuplje NFT-ove. Najskuplja NFT kolekcija do sada je Merge umetnika Paka, koja je u decembru prodala više od 300.000 primeraka u roku od 48 sati za ukupno 91,8 miliona dolara.

Pojedinačni NFT sa najvećom vrednošću je Everydais: The First 5000 Days umetnika po imenu Beeple. Ovo je prvi NFT koji je prodala aukcijska kuća Christie’s, koja je u martu promenila vlasnika za 69,3 miliona dolara.

Kao i mnoge kriptovalute, NFT tokeni su pogođeni tokom nedavnog fleš pada (flash crash), ali su se do sada najmanje četiri vratila u igru.

Na osnovu ukupne tržišne kapitalizacije 4. januara 2022. godine, pet najvećih NFT tokena su MANA iz Decentraland metaverzuma, Axie koju je kreirao Infinity AXS, SAND kompanije Sandbox, THETA u vlasništvu firme Theta Network i Tezos token KSTZ.

MANA token je od početka 2021. godine zabeležio rast 4.000 odsto, a u poslednjih nedelju dana beleži snažan oporavak od 19 odsto, pa je sada na vodećoj poziciji sa prodajom većom od 1,3 milijarde dolara u odnosu na SAND.

Cena Axe Infinty tokena u novembru prošle godine dostigla je 165,37 dolara, ali je od početka 2022. godine pala.

Token SAND se prošle godine prodavao po najvišoj ceni od 8,4 dolara, a u poslednjih sedam dana vrednost ovog NFT-a je porasla 22 odsto. THETA token se prodavao prošle godine po ceni od 4,71 dolar, a ove nedelje je porastao sedam odsto. Tezos NFT je u prošloj godini ostvario rast od 115 odsto, a ove godine beleži rast od 27 odsto.

  • Zorica S.

    3.2.2022 #1 Author

    Prodaja nezamenljivih tokena ce izgleda iz godine u godinu biti sve veca i veca….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...