uprkos tome što su nova plaćanja jeftinija i brža

FED: Kriptovalute predstavljaju rizik za finansijski sistem

Hi-techNovacPoslovanjeSvetU fokusuVesti

24.3.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

FED: Kriptovalute predstavljaju rizik za finansijski sistem FED: Kriptovalute predstavljaju rizik za finansijski sistem
Novi oblici digitalnog novca, kao što su kriptovalute i njihov oblik stablecoins, predstavljaju rizik za finansijski sistem SAD i zahtevaju nova pravila zaštite potrošača,... FED: Kriptovalute predstavljaju rizik za finansijski sistem

Novi oblici digitalnog novca, kao što su kriptovalute i njihov oblik stablecoins, predstavljaju rizik za finansijski sistem SAD i zahtevaju nova pravila zaštite potrošača, saopštile su Federalne rezerve.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da će nove tehnologije verovatno učiniti elektronska plaćanja jeftinijim i bržim, ali bi one takođe mogle da destabilizuju finansijske institucije.

On je rekao da njihovi propisi nisu izgrađeni uz uzimanje digitalnog sveta u obzir, dodajući da će stablecoins, digitalne valute i digitalne finansije uopšte zahtevati promene propisa ili uvođenje novih pravila i okvira.

Inače, stablecoins su vrsta kriptovaluta koje se obično vezuju za dolar ili robu kao što je zlato, dok su digitalne valute centralnih banaka digitalni oblici valuta koje izdaju vlade. Federalne rezerve razmatraju uvođenje digitalnog dolara, ali još nisu odlučile da li će ga izdavati, piše agencija Beta.

Pauel je naveo nekoliko rizika koji proizilaze iz rasta digitalnih finansija, uključujući sigurnost potrošača i širi finansijski sistem.

„Kupci stablecoina ili kriptovaluta možda ne razumeju stepen svojih potencijalnih gubitaka ili da tim investicijama nedostaje državna zaštita koja prati mnoge tradicionalne finansijske instrumente i usluge na koje su navikli“, rekao je on.

Ankete pokazuju da je 16 odsto punoletnih Amerikanaca, ili 40 miliona ljudi, uložilo novac u kriptovalute, a da je taj procenat među muškarcima od 18 do 29 godina čak 43 odsto.

Federalne rezerve istražuju kako digitalna sredstva poput bitkoina mogu uticati na finansijska tržišta, posebno tokom velikog kolebanja vrednosti deonica, i kako bi se stres na kripto tržištima mogao potencijalno preliti na tradicionalni finansijski sistem, prenosi Beta.

Pauel je takođe primetio da se kripto imovina koristi za nezakonite aktivnosti kao što je pranje novca, i da to treba sprečiti, delom i zato da bi legitimne tehnloške inovacije te vrste imale izgleda na uspeh.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...