Početak kampanje za međuizbore u SAD

Bajden za inflaciju okrivio Putina i pandemiju, a Trampa za ekstremizam

SvetVesti

11.5.2022 14:21 Autor: Vladimir Jokanović 9

Bajden za inflaciju okrivio Putina i pandemiju, a Trampa za ekstremizam Bajden za inflaciju okrivio Putina i pandemiju, a Trampa za ekstremizam
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je glasače nezadovoljne zbog rastuće inflacije i njegove zakočene domaće agende da ne prepuštaju vlast „ultra MAGA“... Bajden za inflaciju okrivio Putina i pandemiju, a Trampa za ekstremizam

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je glasače nezadovoljne zbog rastuće inflacije i njegove zakočene domaće agende da ne prepuštaju vlast „ultra MAGA“ republikancima na izborima (za Kongres i Senat) u novembru, prikazujući bivšeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) i njegove pristalice kao ekstremiste.

MAGA je skraćenica za Trampov predizborni slogan „Make America Great Again ili „učinimo Ameriku ponovo velikom“, a Bajden je naveo u utorak u obraćanju u Beloj kući da može da „okusi“ nezadovoljstvo zemlje, posebno zbog rasta cena. On je istakao da zna da su građani isfrustrirani visokim cenama i zastojem u Kongresu, kao i vremenom koje je potrebno da se bilo šta uradi, prenosi AP.

„MAGA Republikanci računaju na to da ćete biti podjednako frustrirani tempom napretka, nakon što su učinili sve što su mogli da ga uspore. Računaju da ćete im predati vlast, kako bi mogli da sprovedu svoju ekstremnu agendu“, rekao je Bajden. Označavanjem opozicije kao „ultra MAGA republikanaca“, demokrate pokušavaju da motivišu svoje bezvoljne birače i privuku umerene republikance.

„Mislim da Bajden treba da motiviše svoju bazu pre međuizbora, a ništa ne motiviše demokrate kao glasanje protiv Trampa. Tramp nije na glasačkom listiću ove jeseni, ali Bajden će pokušati da ubedi glasače da jeste“, ocenio je republikanski strateg Aleks Konant (Alex Conant). On je dodao da Bajden nema mnogo mogućnosti i da neće moći da daje velika i hrabra politička obećanja, pa je zbog toga Tramp idealna meta.

Foto: Tanjug/AP

Poslednjih dana Bela kuća je proširila oznaku „ultra MAGA“ na širu kritiku republikanaca po mnogim pitanjima, uključujući i nastojanje da se poništi ustavno pravo na abortus. Kada je reč o inflaciji, Bajden je za rastuće cene roba i usluga okrivio „pandemiju koja se dešava jednom u sto godina“ i „Putinov rat u Ukrajini“, ali i republikance za koje je rekao da ne planiraju da pomognu u rešavanju krize, prenosi USA Today.

„Oni ne žele da reše problem inflacije smanjenjem vaših troškova. Oni to žele da reše tako što će vam povećati poreze i smanjiti prihode“, rekao je Bajden, poručujući republikanskim glasačima da „ovo nije Republikanska stranka vaših očeva, ovo je MAGA zabava“. Uslugu demokratama prethodno je napravio republikanski senator Rik Skot (Rick Scott) koji je predložio plan od 11 tačaka kojim se predviđa povećanje poreza najslabije plaćenim Amerikancima.

Iako je većina republikanskih senatora odbacila Skotov plan, Bajden i demokrate pokušavaju da plan pripišu republikancima kao njihovu agendu koju će primeniti ako preuzmu vlast u Kongresu i Senatu. Bajden je istakao da bi potencijalno povećanje poreza još više otežalo život porodicama koje se bore sa inflacijom, jer cene rastu najbržim tempom u poslednje četiri decenije.

„Želim da svaki Amerikanac zna da inflaciju shvatam veoma ozbiljno i da je to moj glavni domaći prioritet“, rekao je Bajden. Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo CNN krajem aprila, osam od 10 Amerikanaca ocenilo je da vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv inflacije. Analitičari ocenjuju da je Bajdenov nastup na temu inflacije pokušaj da se predupredi očekivani izveštaj o inflaciji za april, koji po svemu sudeći neće biti povoljan. Godišnja stopa inflacije u SAD u martu dostigla je 8,5 odsto.

  • N.N.

    11.5.2022 #1 Author

    Njemu je najlakse da krivi Putina.

    Odgovori

  • SRDJAN

    11.5.2022 #2 Author

    Ameri nevinasci.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.5.2022 #3 Author

    Samo Bajden da ne komentarise bilo koga…

    Odgovori

  • kaćica

    11.5.2022 #4 Author

    Kad mu drugi ne valjaju videcemo sta ce on napraviti.

    Odgovori

  • STRELAC

    11.5.2022 #5 Author

    Vazda su drugi krivi,napad je najbolja odbrana u nedostatku argumenta.

    Odgovori

  • SANJA

    12.5.2022 #6 Author

    Uvek je lakse drugoga kriviti,pa nadjinresenje majku mu,nisi dzabe na toj poziciji

    Odgovori

  • BOJANA

    12.5.2022 #7 Author

    Oni baš nemaju ni malo krivice u tome 😁

    Odgovori

  • SNEZANA

    12.5.2022 #8 Author

    Najlakse je okriviti druge

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.5.2022 #9 Author

    Bajden je i postavljen da počne rat sa Rusijom Ukrajina je samo klateralna šteta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...