Inflacija ugrozila ekonomiju SAD

Bank of America upozorava na dolazak recesije

BankeBerzaNovacSvetVesti

13.4.2022 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 4

Bank of America upozorava na dolazak recesije Bank of America upozorava na dolazak recesije
Bank of America (BoA) upozorila je svoje klijente na „recesioni šok“ koji stiže. „Inflacija se pogoršava, šok (kamatne) stope tek počinju, a recesijski šok... Bank of America upozorava na dolazak recesije

Bank of America (BoA) upozorila je svoje klijente na „recesioni šok“ koji stiže. „Inflacija se pogoršava, šok (kamatne) stope tek počinju, a recesijski šok dolazi“, napisao je glavni strateg BoA Majkl Hartnet (Michael Hartnett) u najnovijoj belešci klijentima.

Upozorenje je usledilo usled novog vladinog izveštaja koji je pokazao da su potrošačke cene porasle u martu za 8,5 odsto na godišnjem nivou, najbržim tempom u poslednjih 40 godina. „Inflacija je izvan kontrole. Ona izaziva recesiju“, napisao je Hartnet, prenosi CNN.

Iako je prethodnu recesiju izazvala pandemija, ekonomska ekspanzija često se završava tako što FED „pritiskaju kočnice“ u borbi protiv rastuće inflacije. Postoji rizik da će Centralna banka uraditi previše, potapajući privredu u tom procesu.

Izvor: ING

BoA prvenstveno ukazuje na signale recesije na Wall Streetu. Hartnet je primetio da je kretanje cena na finansijskim tržištima bilo veoma „recesivno“, navodeći da su ekonomski osetljivi sektori u strmoglavom padu. To su, prema njegovim rečima, građevinarstvo, proizvodnja poluprovodnika, maloprodaja, mali i privatni kapital.

Očekivanja profita među investitorima pala su na najniži nivo od marta 2020. godine, približavajući se nivoima koji su viđeni 2008. godine tokom propadanja Lehman Brothers. Deutsche Banka prva je prošle nedelje prognozirala recesiju, ocenjujući da će FED gurnuti američku ekonomiju u „blagi“ pad krajem iduće godine.

Goldman Sachs je objasnio da je njegov relativni optimizam zasnovan na snažnim bilansima preduzeća i porodica i njegovom uverenju da bi stabilizacija tržišta rada trebalo da bude olakšana procesom normalizacije nakon pandemije, što će omogućiti više zapošljavanja radnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...