SAD između inflacije i recesije

FED nagovestio naglo povećanje kamatne stope

BankeNovacSvetVesti

13.4.2022 12:09 Autor: Vladimir Jokanović 2

FED nagovestio naglo povećanje kamatne stope FED nagovestio naglo povećanje kamatne stope
Visoki zvaničnici američke Centralne banke (FED) najavljuju ekspeditivno povećanje ključnih kamatnih stopa kako bi smanjili rastuću inflaciju, uprkos riziku da će time izazvati ekonomski... FED nagovestio naglo povećanje kamatne stope

Visoki zvaničnici američke Centralne banke (FED) najavljuju ekspeditivno povećanje ključnih kamatnih stopa kako bi smanjili rastuću inflaciju, uprkos riziku da će time izazvati ekonomski pad, odnosno recesiju. Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla je u martu 8,5 odsto na godišnjem nivou, što je najviše u poslednjih 40 godina.

„Inflacija je previsoka, a njeno smanjenje će biti naš najvažniji zadatak“, rekla je guvernerka FED Lejl Brejnard (Lael Brainard), koja čeka potvrdu Senata da stupi na dužnost potpredsednice Centralne banke, prenosi Wall Street Journal, najavljujući agresivniji pristup FED u povećanju kamatnih stopa.

Prema rečima predsednika FED u Sent Luisu Džejmsa Bularda (James Bullard) bila bi „fantazija“ zamišljati da bi Centralna banka mogla dovoljno da smanji inflaciju bez podizanja kamatne stope na nivo na kojem one ograničavaju ekonomiju, kao i da skromno povećanje stope ne može ukrotiti inflaciju.

Izvor: ING

On je rekao da FED mora da bude agresivniji u svojim naporima da iskoreni najvišu inflaciju u poslednje četiri decenije i pozvao je na podizanje kamatne stope do tačke u kojoj ona aktivno smanjuje ekonomski rast, prenosi Financial Times. Bulard predstavlja tvrdu struju, takozvane jastrebove u Centralnoj banci.

Nivo na kome stopa ne podstiče, ali i ne ograničava privrednu aktivnost u SAD procenjena je na 2,4 odsto. Bulard je rekao da će FED morati ove godine da pređe tu granicu ukoliko želi da približi inflaciju dugoročnom cilju od dva odsto godišnje. Bulard tvrdi da se neutralnim nivoom kamatne stope ne postiže cilj.

„Neutralno ne vrši pritisak na inflaciju. Moramo da izvršimo snažniji pritisak, neutralnost nije dovoljna“, ocenio je Bulard. On se založio da se kamatna stopa naglo poveća u maju za tri procenta, sa sadašnjih 0,25 do 0,5 odsto. On je podsetio da je tokom inflacije 1980. godine FED u jednom trenutku podigao kamatnu stopu na 20 odsto, ali je ipak izrazio nadu da bi FED mogao da „ohladi“ inflaciju bez izazivanja recesije.

  • MAJA

    13.4.2022 #1 Author

    Restriktivna monetarna politika treba da se sprovodi

    Odgovori

  • SANJA

    4.5.2022 #2 Author

    Sta reci ne zakukati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...