Poskupljenja oborila kupovnu moć Amerikanaca

Inflacija u SAD 8,5 odsto

NovacSvetVesti

12.4.2022 16:31 Autor: Vladimir Jokanović 4

Inflacija u SAD 8,5 odsto Inflacija u SAD 8,5 odsto
Cene u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su u martu po najvišim godišnjim stopama od 1981. godine za 8,5 odsto, saopštilo je u utorak američko... Inflacija u SAD 8,5 odsto

Cene u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su u martu po najvišim godišnjim stopama od 1981. godine za 8,5 odsto, saopštilo je u utorak američko Ministarstvo rada. Podstaknuta stalnim problemima u lancu snabdevanja, rastućom potražnjom i rastućim cenama energije, inflacija u SAD raste najbržim tempom u poslednjih 40 godina.

Inflacija je prevazišla očekivanja stručnjaka koji su predviđali stopu od 8,4 odsto, nakon februarskih 7,9 procenata. Porast cena goriva i vrtoglavo poskupljenje kirija biki su glavni pokretači inflacije u SAD, prenosi NBC News. Cene goriva porasle su za 48 odsto u odnosu na mart pre godinu dana i za 18,3 odsto u odnosu na februar.

Istovremeno, cene zakupa stanova povećane su osmi mesec zaredom. Poskupljenje je 4,4 procenta u odnosu na mart prošle godine, a prosečna zakupnina kuće sa dve spavaće sobe u SAD košta oko 2.000 dolara, što je povećanje od 22 odsto u odnosu na godinu dana ranije.


Povećanja plata nisu u skladu sa višim troškovima stanarine, hrane, struje, benzina, roba i usluga, ocenjuju američki ekonomski analitičari. Oni ističu da je kupovna moć Amerikanaca svakim danom sve manja i da se to prikazuje u sumornim podacima o raspoloženju potrošača.

Indeks potrošačkog raspoloženja, prema istraživanju Univerziteta Mičigen, pao je na 59,4 u martu 2022, godine sa 84,9 pre godinu dana. Međutim, bazična inflacija, koja isključuje cene hrane i benzina porasla je za 6,5 odsto na godišnjem i 0,3 odsto na mesečnom nivou, što je nešto bolje od očekivanja.

  • Milovan94

    12.4.2022 #1 Author

    Ovo je baš velika inflacija. Ni Ameriku neće zaobici

    Odgovori

  • kaćica

    12.4.2022 #2 Author

    Sta li ce to biti…

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.4.2022 #3 Author

    Kod nas je veca,tako da oni to bas i nece posebno osetiti…

    Odgovori

  • MIROSLAV

    13.4.2022 #4 Author

    Inflacija i dug od 27 triliona dolara. Amerika je ekonomija koja samo čeka da pukne

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...