nakon objave podataka o američkom bdp

Bajden: Američka privreda je i dalje otporna uprkos istorijskim izazovima

BiznisSvetVesti

28.4.2022 18:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Bajden: Američka privreda je i dalje otporna uprkos istorijskim izazovima Bajden: Američka privreda je i dalje otporna uprkos istorijskim izazovima
Američka privreda je „i dalje otporna“ naspram „istorijskih izazova“, ocenio je u četvrtak predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) posle objave podataka... Bajden: Američka privreda je i dalje otporna uprkos istorijskim izazovima

Američka privreda je „i dalje otporna“ naspram „istorijskih izazova“, ocenio je u četvrtak predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) posle objave podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) u zemlji u prvom tromesečju koji je pao za 1,4 odsto na godišnjem nivou. 

Bajden je rekao u saopštenju da su SAD, prvu svetsku privredu, između januara i marta pogodili „tehnički faktori“ navodeći „izazov Covida-19 u celom svetu, neopravdanu invaziju Ukrajine koju je izvršio ruski predsednik Vladimir Putin, i svetsku inflaciju, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Američka privreda zabeležila je pad u prvom tromesečju ove godine, prvi put od kada je pandemijska recesija pogodila zemlju pre dve godine, sa padom od 1,4 odsto na godišnjem nivou. Međutim potrošači i firme nastavili su da troše u znaku održivosti  privrede.

Pad privredne aktivnosti u prvom kvartalu od januara do marta ne znači da je verovatno da će doći do recesije narednih meseci. Većina ekonomista očekuje skok ovog kvartala pošto solidno zapošljavanje i rast plata podržavaju privredni rast.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...