Neočekivani pad ekonomije SAD

Američki BDP oslabio za 1,4 odsto

BerzaSvetVesti

28.4.2022 15:47 Autor: Vladimir Jokanović 5

Američki BDP oslabio za 1,4 odsto Američki BDP oslabio za 1,4 odsto
Privreda SAD smanjila se u prva tri meseca ove godine. Američki BDP neočekivano je opao za 1,4 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu,... Američki BDP oslabio za 1,4 odsto

Privreda SAD smanjila se u prva tri meseca ove godine. Američki BDP neočekivano je opao za 1,4 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu, označavajući nagli preokret za ekonomiju koja je imala najbolje rezultate od 1984. godine, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo trgovine SAD.

Mnoštvo faktora uticalo je na to da nakon rasta od 6,9 odsto u poslednjem tromesečju prošle godine američka ekonomija zabeleži najgori učinak od drugog kvartala 2020. godine i recesije izazvane pandemijom.

Američki ekonomisti prognozirali su rast BDP-a od 1,1 odsto u prethodnom kvartalu, prenosi CNN.

Početkom godine ekonomija je bila poremećena širenjem infekcije omikron soja korona virusa, kao i brzim rastom inflacije kakav nije viđen u poslednjih 40 godina. Indeks cena lične potrošnje porastao je za sedam odsto u prvom kvartalu. Izvoz i državna potrošnja su opali, a uvoz je porastao.

Veliki deo pada BDP nastao je zbog smanjenja investiranja u zalihe, koje je cvetalo poslednjih meseci 2021. godine. Takođe, rat u Ukrajini uneo je dodatnu neizvesnost u ekonomije šrom sveta, uključujući SAD.

Dok su očekivanja stručnjaka da će doći do nove recesije i dalje niska, ekonomiji predstoje izazovi u nastojanju da se izbori sa inflacijom.

Uz to, FED je zaustavio svoj mesečni program otkupa obveznica, koji je pokrenuo u cilju zadržavanja niske kamatne stope i protoka novca. FED takođe namerava da izvrši više povećanja referentne kamatne stope kako bi uticao na smanjenje inflacije.

Goldman Sachs procenjuje mogućnost za negativan ekonomski rast u nastavku godine sa 35 odsto, dok je Deutsche Bank nagovestila da postoje izgledi da „značajna recesija“ pogodi privredu krajem 2023. i 2024. godine.

  • IVAN

    28.4.2022 #1 Author

    Tek ce da slabi

    Odgovori

  • DANIJELA

    28.4.2022 #2 Author

    Tek ce padati samo polako. Sve se desava sa razlogom.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.4.2022 #3 Author

    I kod njih mora da pocne…

    Odgovori

  • kaćica

    28.4.2022 #4 Author

    I kod njih kriza.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    29.4.2022 #5 Author

    treba li da se zabrinemo. sve su oni to izračunali, pokrenuli rat i računaju na veliki profit

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...