Nagli pad indeksa na berzama u Americi i Evropi

Akcije slabe zbog straha od stagflacije

BerzaEUNovacSvetVesti

29.9.2021 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Akcije slabe zbog straha od stagflacije Akcije slabe zbog straha od stagflacije
Vrednost akcija na Wall Streetu i evropskim berzama naglo je opala u utorak zbog straha od povećanja kamatnih stopa i stagflacije (kombinacija inflacije i... Akcije slabe zbog straha od stagflacije

Vrednost akcija na Wall Streetu i evropskim berzama naglo je opala u utorak zbog straha od povećanja kamatnih stopa i stagflacije (kombinacija inflacije i recesije). Strahovi su pogoršali sentiment o ekonomskom oporavku i labavoj monetarnoj politici koji mesecima podržavaju vrednosti akcija.

Indeks S&P 500 oslabio je za dva odsto u najgorem danu od maja, dok je Nasdaq 100 izgubio 2,9 odsto vrednosti, što je najveći pad od marta, prenosi Bloomberg. Industrijski Dow Jones indeks oslabio je za 1,6 odsto, a prinosi na američke državne obveznice porasli su na najviši nivo od juna. Evropski indeks Stoxx 600 oslabio je za 1,9 odsto.

Prinosi na državne obveznice, čija se vrednost kreće obrnuto od vrednosti akcija, porasli su u poslednjih nekoliko dana, kako bi pratili predviđena povećanja kamatnih stopa centralnih banaka u SAD i Velikoj Britaniji. London i Vašington nagovestili su odstupanje od pandemijskih monetarnih stimulansa.

Analitičari ističu da je dominantan tržišni narativ „stagflacija“, zbog pretnje od visoke inflacije i sporije ekonomske ekspanzije usled poskupljenja energije i zabrinutosti za ekonomski rast Kine, prenosi FT. Kriza finansiranja vlade u SAD takođe je unela nemir na berze, a ulje na vatru je dolila demokratska senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren) koja je predsednika FED Džeroma Pauela (Jerome Powell) nazvala „opasnim čovekom“ za tu dužnost.

Indeks poverenja potrošača u SAD pao je na najniži nivo u poslednjih sedam meseci, a glavni razlog je širenje delta varijante korona virusa. Investitori takođe čekaju da vide da li će vlasti u Pekingu uspeti da obuzdaju prelivanje dužničke krize u kompaniji Evergrande, kinskom gigantu u poslovima sa nekretninama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...