Najslabiji rast potražnje u prethodnih pet meseci

Ekonomija evrozone usporena u septembru

EUInvesticijeNovacVesti

24.9.2021 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekonomija evrozone usporena u septembru Ekonomija evrozone usporena u septembru
Kontinuirano širenje korona virusa prigušilo je potražnju, pa je ekonomija evrozone usporila rast u septembru. Ponudu ograničavaju i problemi u lancima nabavke, pokazao je... Ekonomija evrozone usporena u septembru

Kontinuirano širenje korona virusa prigušilo je potražnju, pa je ekonomija evrozone usporila rast u septembru. Ponudu ograničavaju i problemi u lancima nabavke, pokazao je izveštaj londonske firme za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka IHS Markit.

IHS Markitov indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru evrozone pao je u septembru 2,9 bodova u odnosu na avgust, na 56,1 poen, što je njegova najniža vrednost u pet meseci, navodi Hrportfolio, a prenosi crnogorska agencija Mina.

Iz Markita navode da su ekonomske aktivnosti u septembru rasle znatno slabijim tempom, odražavajući tako posustajanje potražnje, probleme u lancima nabavke i bojazan zbog širenja korona virusa.

Iako potražnja beleži najslabiji rast u proteklih pet meseci, ona je ponovo nadmašila ponudu, pa su troškovi firmi u septembru porasli najviše u 2021. godini, a rast se sve više oseća i u uslužnom sektoru.

Septembarski PMI pokazuje neželjenu kombinaciju naglog usporavanja ekonomskog i naglog rasta cena, izjavio je glavni poslovni ekonomista IHS Markita Kris Vilijamson (Chris Williamson).

Niži rast industrijske proizvodnje povezan je prvenstveno s ograničenjima u lancima nabavke, koji su negativno uticali i na neke kompanije u uslužnom sektoru.

Kompanije tako i dalje teško drže korak s potražnjom, što za rezultat ima produžene periode isporuke.

Poslovni lideri pribojavaju se da će delta varijanta korona virusa uticati na potražnju i lance snabdevanja i u predstojećem periodu.

Prema Vilijamsonovim rečima, opšti tempo rasta je za sada i dalje solidan, ali sve se više čini da će dodatno oslabiti u narednim mesecima, ako kriza cena i snabdevanja ne popusti. To je gotovo izvesno u uslovima eventualnog rasta broja zaraženih na početku jeseni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...