Potrošači zabrinuti zbog rasta cena hrane i energije

Vlada i centralna banka Velike Britanije nemoćne da spreče rast inflacije

SvetVesti

20.5.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vlada i centralna banka Velike Britanije nemoćne da spreče rast inflacije Vlada i centralna banka Velike Britanije nemoćne da spreče rast inflacije
Poverenje potrošača u Velikoj Britaniji palo je na najniže nivoe u poslednjih 48 godina. Rast troškova života doveo je do opšte promene raspoloženja, koje... Vlada i centralna banka Velike Britanije nemoćne da spreče rast inflacije

Poverenje potrošača u Velikoj Britaniji palo je na najniže nivoe u poslednjih 48 godina. Rast troškova života doveo je do opšte promene raspoloženja, koje je “tmurnije” nego za vreme energetske krize sedamdesetih godina 20. veka.

Iz kompanije za istraživanja tržišta GfK navode da je, prema njihovoj mernoj jedinici, sentiment pao za dva boda, na minus 40, što je najniže od 1974. godine. To je drugi znak inflacije koja preti da ugrozi oporavak od pandemije korona virusa.

Ova cifra povećava pritisak na ministra finansija Rišija Sunaka (Rishi Sunak) da pruži pomoć onima koji su najviše oštećeni. Takođe, navodi Banku Engleske da pažljivije pristupa podizanju kamatnih stopa, piše Bloomberg.

“Kako cene i kamate rastu, potrošačka moć slabi. Odstupanja se pažljivo prate”, rekla je Linda Ilet (Linda Ellett) iz konsultantske firme KPMG.

Sunak je ove nedelje izjavio da bi dodatni troškovi vlade za pomoć potrošačima mogu povećati rizik od daljeg rasta inflacije i upozorio da britanskoj ekonomiji predstoje “teška vremena”.

“Ne mogu da se pretvaram da će biti jednostavno. Narednih nekoliko meseci će biti prilično teško”, izjavio je Sunak.

Pritisak koji stvara rast troškova života u i potencijalna recesija najveća je kriza sa kojom se suočava vlada Borisa Džonsona (Boris Jonson), koja svakodnevno uvodi nova pravila u potrazi za jednostavnijim odgovorima na krizu. Velika Britanija je na putu da postane nacija koju visoka inflacija i spori rast najviše ugrožavaju.

Vlada i centralna banka Velike Britanije navode da su gotovo nemoćne da spreče rast inflacije, još više podstaknute rastom cena energije i hrane, iznad trenutnih devet odsto.

Odvojeni podaci kompanije Lloyds daju dublji uvid u nepoverenje potrošača. Britanci troše 30 odsto više na energiju u odnosu na isti period prošle godine, a većina njih je veoma zabrinuta za cene energenata.

Gotovo 70 odsto njih su ekstremno zabrinuti za rast cena svakodnevnih potrepština. Ovaj procenat je prošle godine iznosio 52 odsto.

  • ZVEZDICA01

    20.5.2022 #1 Author

    Svuda u svetu vlada zabrinutost u nepoverenje u vladu!

    Odgovori

  • kaćica

    21.5.2022 #2 Author

    Ljudi nemaju cemu da se nadaju ako neko ko je na toj funkciji ne moze da nadje resenje.

    Odgovori

  • MAJALG

    21.5.2022 #3 Author

    Ovo je sasvim ocekivano pogotovo zbog toga sto se oduzilo ovo sa Ukrajinom i Rusijom, pa zbog toga svuda imamo problem sa inflacijom.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.5.2022 #4 Author

    Rast inflacije je nemoguce spreciti u ovakvoj situaciji…

    Odgovori

  • Milovan94

    22.5.2022 #5 Author

    Dugoročnog rešenja nema sigurno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.