Zaoštravanje monetarne politike u Velikoj Britaniji

Banka Engleske podigla kamatne stope na jedan odsto

BankeNovacSvetVesti

5.5.2022 17:13 Autor: Vladimir Jokanović 3

Banka Engleske podigla kamatne stope na jedan odsto Banka Engleske podigla kamatne stope na jedan odsto
Banka Engleske povećala je kamatne stope na najviši nivo od finansijske krize i upozorila da je privreda na putu da se smanji pod pritiskom... Banka Engleske podigla kamatne stope na jedan odsto

Banka Engleske povećala je kamatne stope na najviši nivo od finansijske krize i upozorila da je privreda na putu da se smanji pod pritiskom dvocifrene inflacije. Za povećanje stope sa 0,75 na jedan odsto glasalo je šest od devet članova Odbora za monetarnu politiku.

Iako centralna banka predviđa da će Velika Britanija izbeći tehničku recesiju, ona je saopštila da će proizvodnja u poslednjem kvartalu ove godine opasti za oko jedan odsto, zbog povećanih troškova. Banka Engleske očekuje smanjenje godišnjeg BDP u narednoj godini za 0,25 odsto, prenosi Bloomberg.

Prognoze pokazuju da će kamatne stope dostići 2,5 odsto do sredine naredne godine, kao i da će se inflacija smanjiti na 1,3 odsto za tri godine. Povećanje kamatne stope je četvrto uzastopno, a ključna kamatna stopa podignuta je na najviši nivo od početka 2009. godine.

Zvaničnici Banke Engleske najavili su da će razmotriti početak procesa aktivne prodaje obveznica kupljenih u okviru kvantitativnog popuštanja, što je prekretnica u politici koja je započeta pre više od 10 godina. Nijedna veća centralna banka još nije sprovela aktivnu prodaju državnih obveznica.

  • TINA

    6.5.2022 #1 Author

    To je neophodno, izgleda

    Odgovori

  • DJORDJE1

    6.5.2022 #2 Author

    Svakim danom kamatne stope rastu i sigurno se neće ovde zaustaviti.

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #3 Author

    Sve banke su podigle stope pa je i ovo očekivano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...