Banka Engleske ponovo intervenisala

Kamatne stope u Velikoj Britaniji povišene na 0,5 odsto

BankeNovacSvetVesti

3.2.2022 15:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kamatne stope u Velikoj Britaniji povišene na 0,5 odsto Kamatne stope u Velikoj Britaniji povišene na 0,5 odsto
Banka Engleske podigla je u četvrtak svoju ključnu kamatnu stopu drugi put zaredom, idući tako dalje ispred drugih velikih centralnih banaka u borbi protiv... Kamatne stope u Velikoj Britaniji povišene na 0,5 odsto

Banka Engleske podigla je u četvrtak svoju ključnu kamatnu stopu drugi put zaredom, idući tako dalje ispred drugih velikih centralnih banaka u borbi protiv rastuće inflacije. Odbor za monetarnu politiku koji određuje visinu stope odlučio je da podigne referentnu kamatnu stopu sa 0,25 na 0,5 odsto.

Odbor Banke Engleske naveo je da će se ovogodišnja inflacija u Velikoj Britaniji ubrzati iznad sedam odsto u roku od nekoliko meseci zbog niske nezaposlenosti, rasta plata i porasta cena energije, prenosi Wall Street Journal.

Banka Engleske je na dva poslednja sastanka Odbora za monetarnu politiku donela odluku o povećanju kamatne stope, što je prvi put od 2004. godine da je to učinila dva puta zaredom. Devetočlani Odbor britanske centralne banke glasao je pet prema četiri za podizanje stope za 25 baznih poena odnosno 0,25 odsto. U manjini su ostali članovi Odbora koji su glasali za povećanje stope za 0,5 odsto.

Banka Engleske prvi put je povisila kamatnu stopu u decembru, kada je povećala stopu na 0,25 odsto sa istorijski minimalne vrednosti od 0,1 odsto. Od tada je inflacija u Velikoj Britaniji porasla na maksimum u poslednjih 30 godina, jer su poskupeli energenti, potražnja je porasla, a problemi u lancu snabdevanja su nastavljen, prenosi CNBC.

Centralna banka Velike Britanije takođe je podigla svoju prognozu inflacije na aprilski maksimum od 7,25 odsto sa šest odsto koliko je predvidela u decembarskom izveštaju. Oporavak tržišta rada na Ostrvu ostao je snažan, sa 184.000 zaposlenih u decembru, čime je ukupan broj zaposlenih za 409.000 veći nego pre pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...