Najviše če stradati domaćinstva sa niskim i srednjim prihodima

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu bi mogla dostići nivo od osam odsto

SvetVesti

8.3.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu bi mogla dostići nivo od osam odsto Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu bi mogla dostići nivo od osam odsto
Domaćinstva u Velikoj Britaniji suočavaju se sa najvećim padom životnog standarda u poslednjih pola veka, uzrokovanim produbljivanjem krize nakon napada Rusije na Ukrajinu, navodi... Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu bi mogla dostići nivo od osam odsto

Domaćinstva u Velikoj Britaniji suočavaju se sa najvećim padom životnog standarda u poslednjih pola veka, uzrokovanim produbljivanjem krize nakon napada Rusije na Ukrajinu, navodi istraživačka grupa Resolution Foundation u izveštaju.

Rast cena nafte i gasa mogao bi da dovede do toga da inflacija ovog proleća premaši osam odsto, saopšteno je iz istraživačke grupe. To će dovesti do pada prihoda za četiri odsto u realnim uslovima, odnosno za 1.000 funti (1.300 dolara) u predstojećoj finansijskoj godini, piše Bloomberg.

“Ovo je trend pada koji se ranije viđao u toku recesija uzrokovanih finansijskim krizama, sredinom sedamdesetih i početkom osamdesetih”, pišu ekonomisti Adam Korlet (Adam Corlett) i Lalita Traj (Lalitha Try).

Sa rastom poreza i računa za energiju u aprilu, ukrajinska kriza će uticati na to da se disproporcionalno poveća pritisak na domaćinstva sa niskim i srednjim prihodima. Inflacija već prerasta rast plata i mogla bi dostići nivo iz 1991. godine od 8,4 odsto, navode iz Resolution Foundation.

Ovo su “ožiljci” koji će se nositi neko vreme, te se predviđa da će prosečni prihodi domaćinstava 2025/26 godine biti niži nego 2021/22, sa izgledima za “značajno poboljšanje” u pogledu proizvodnje i plata.

Uzimajući u obzir da Banka Engleske podiže kamatne stope u nadi da će inflaciju ponovo spustiti na ciljana dva odsto, istraživačka organizacija Resolution je u izveštaj uključila razgovor sa ministrom finansija Rišijem Sunakom (Rishi Sunak).

Sunak bi trebalo da utiče na rast davanja koja su povezana sa inflacijom tako što će ostvariti značajna povećanja ove godine i manje dobitke u 2023. godini, čime će ublažiti udar rasta cena na najsiromašnija domaćinstva.

Iz Britanskog maloprodajnog konzorcijuma u februaru je saopšteno da je prodaja porasla 6,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uz upozorenje generalne direktorke Helen Dikinson (Helen Dickinson) da je “budućnost sve više izgleda neizvesno”, pri čemu se trenutna potražnja verovatno neće održati.

Iz banke Barclaycard saopšteno je da je u proteklom mesecu potrošnja porasla 13,7 odsto u odnosu na februar 2020. godine i da su domaćinstva sve manje optimistična po pitanju finansija.

  • MIŠKOVIĆ

    8.3.2022 #1 Author

    inflacija će biti dvocifrena u celom svetu vrlo brzo i nažalost pogodiće sve zemlje. teže će podneti male i siromašne zemlje a UK će lako prebroditi i ovu krizu

    Odgovori

  • STRELAC

    8.3.2022 #2 Author

    Kao i svuda stradaju najsiromasniji.

    Odgovori

    • DANIJELA

      8.3.2022 #3 Author

      Bas tako. Uvek najniza klasa bude na udaru.

      Odgovori

  • LUKA

    8.3.2022 #4 Author

    UK ce se izboriti sa krizom

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.3.2022 #5 Author

    Osetice oni sa najmanjim primanjima,kao i svuda…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    9.3.2022 #6 Author

    Uvek stradaju nedužni, nebitno kakvog su finansijskog statusa!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...